Evacuatie VUmc duurt tot diep in de nacht

De evacuatie van patiënten uit het VU Medisch Centrum in Amsterdam gaat nog tot diep in de nacht duren. Dat heeft bestuursvoorzitter Wouter Bos dinsdag op een persconferentie gezegd. Aanvankelijk werd gedacht dat de verplaatsing van de in totaal 339 rond middernacht kon worden afgerond.

Ambulances staan klaar voor de evacuatie van patiënten vanuit het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. Beeld anp
Ambulances staan klaar voor de evacuatie van patiënten vanuit het Amsterdamse ziekenhuis VUmc.Beeld anp

Volgens Bos is het een langdurig en intensief proces, vooral doordat er maar twee liften werken in het gebouw. Rond 21.00 uur waren er 235 patiënten uit het gebouw weggehaald.

De evacuaties zijn nodig vanwege een aantal problemen die zijn ontstaan door een overstroming. Vanochtend sprong een waterleiding in een straat nabij het ziekenhuis waardoor een grote overstroming ontstond die een stroomstoring tot gevolg had.

Het VUmc besloot bijna onmiddellijk het bedrijfsnoodplan in werking te stellen. Er zijn cruciale functies getroffen, zoals het ketelhuis en de schakelkasten, die zich net als de linnenkamer, de beddencentrale, laboratoria, het mortuarium en de keuken in de verdiepingen onder de grond bevinden.

Lees meer

'We probeerden het water nog tegen te houden door lakens voor de deur te leggen, maar het hielp niet. We zijn via het raam ontsnapt.' Lees hier de reportage van Harmen Bockma ter plaatse. (+)

Schakelkasten

Voorzitter Wouter Bos van de Raad van Bestuur van het VUmc zei tijdens een persconferentie dat de patiënten in het ziekenhuis vanaf het moment dat de waterleiding sprong veilig zijn geweest, en dat dat nog steeds het geval is. Maar omdat het ketelhuis en een aantal schakelkasten onder water staan, kan niet gegarandeerd worden dat het ziekenhuis normaal functioneert als de stroom weer aan wordt gezet. Er worden vandaag geen operaties uitgevoerd in het ziekenhuis, ook de spoedeisende hulp is dicht.

Bekijk hier foto's van de omgeving van het VUmc

Met name de onzekerheid over de watervoorziening heeft het ziekenhuis doen besluiten tot evacuatie over te gaan. Het VUmc gaat er vanuit dat het enkele dagen dicht is. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk mensen te evacueren voor middernacht. In het gebouw van negen verdiepingen is slechts één lift die het af en toe doet. In alle ziekenhuizen in Amsterdam worden bedden vrijgemaakt. Veel patiënten kunnen in het AMC terecht.

Het water kwam via de achterkant het gebouw binnen, via de helling die gebruikt wordt om goederen te kunnen lossen. Dat was nadat rond zeven uur vanmorgen een hoofdwaterleiding sprong in de Van der Boechorstraat. Rond half acht is het bedrijfsnoodplan in werking gesteld.

Volgens Bos werden er op dat moment geen patiënten geopereerd. Wel lagen er een paar klaar om geopereerd te worden. Vijf hartpatiënten moesten met spoed naar een andere omgeving worden gebracht. Op de kinderafdeling van de intensive care lagen twaalf pasgeboren kinderen. Deze patiënten konden met voorrang in het AMC terecht. Ook was één vrouw aan het bevallen. Zij is naar een afdeling gebracht waar wel elektriciteit was.

De beddenafdeling van het ziekenhuis blijft zeker een paar dagen gesloten. In de polikliniek is wel stroom, maar dinsdag vinden in ieder geval geen behandelingen plaats. De herstelwerkzaamheden aan de gesprongen waterleiding gaan waarschijnlijk vijf tot zes dagen duren. Het water was rond half vier 's middags weggepompt, meldde Waternet.

Op niveau -1 heeft het water tot 60 centimeter hoog gestaan, een verdieping lager stond het nog hoger. Alle facilitaire ruimtes van het ziekenhuis zijn ondergelopen, waaronder de linnenkamer, de beddencentrale, de postkamer en de keuken van het gebouw. Ook het mortuarium is ondergelopen, dat is ontruimd. Medewerkers op de onderste verdiepingen moesten hun kantoren via de ramen verlaten. Voor mensen met vragen heeft het ziekenhuis een noodnummer ingesteld: 0800-0200998.

Een medewerker duwt een patiënt in een rolstoel tijdens de evacuatie van patiënten vanuit het Amsterdamse ziekenhuis VU Medisch Centrum. Beeld anp
Een medewerker duwt een patiënt in een rolstoel tijdens de evacuatie van patiënten vanuit het Amsterdamse ziekenhuis VU Medisch Centrum.Beeld anp

Vijftig mariniers staan klaar om de evacuatie van het VUmc in Amsterdam te bespoedigen. De leden van het Marine Spearhead Task Unit van het Korps Mariniers in Doorn moeten bijdragen aan een snelle verplaatsing van de patiënten naar andere ziekenhuizen. De patiënten worden met vier mariniers per rolstoel via het trappenhuis naar beneden gebracht. (ANP)

Ambulances en politie-auto's staan klaar voor het geval er patiënten geëvacueerd moeten worden. Beeld Harmen Bockma
Ambulances en politie-auto's staan klaar voor het geval er patiënten geëvacueerd moeten worden.Beeld Harmen Bockma
Een blauwe auto is in een gat verdwenen bij de plek waar de leiding sprong. Beeld anp
Een blauwe auto is in een gat verdwenen bij de plek waar de leiding sprong.Beeld anp
De kelder van het VUmc. Beeld de Volkskrant
De kelder van het VUmc.Beeld de Volkskrant
Aan de bruine verkleuring is te zien hoe hoog het water heeft gestaan in de kelder van het VU Medisch Centrum. Beeld de Volkskrant
Aan de bruine verkleuring is te zien hoe hoog het water heeft gestaan in de kelder van het VU Medisch Centrum.Beeld de Volkskrant

Auto in gat verdwenen

In de Van der Boechorststraat, waar de leiding sprong, is een blauwe auto grotendeels in een gat verdwenen. Eromheen ligt nog veel modder, het meeste water is inmiddels weggepompt. Op beelden die omstanders maakten is te zien dat het water een snelstromende rivier vormde, die ook de kelder van het ziekenhuis deed onderlopen.

Een groot deel van de straat rond het ziekenhuis is afgezet. Het verkeer op de ringweg A10 en in Amsterdam-Zuid en Amstelveel liep vast doordat de afslag naar het ziekenhuis werd afgezet. Het verkeer stond vast op de ringweg A10, de A4 richting Amsterdam en op de doorgang van de A9 naar de A4 (Haarlem richting Amstelveen). Rond 19.30 uur was de laatste file opgelost.

Defensie helpt met mankracht en materiaal met het wegpompen van het water in de omgeving.

De postkamer. Het glas is uit de sponning gedrukt of gebarsten door de kracht van het water. Beeld de Volkskrant
De postkamer. Het glas is uit de sponning gedrukt of gebarsten door de kracht van het water.Beeld de Volkskrant
Een blauwe auto is in een gat verdwenen dat de gesprongen leiding heeft geslagen. Beeld de Volkskrant
Een blauwe auto is in een gat verdwenen dat de gesprongen leiding heeft geslagen.Beeld de Volkskrant
Een gesprongen waterleiding leidde vanmorgen tot veel overlast voor het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Beeld anp
Een gesprongen waterleiding leidde vanmorgen tot veel overlast voor het VU Medisch Centrum in Amsterdam.Beeld anp

Calamiteitenhospitaal

Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht, waar tientallen patiënten van het ontruimde VU Medisch Centrum naartoe worden gebracht, is een unieke kliniek. Sinds de oprichting 23 jaar geleden heeft het ziekenhuis zich al meerdere keren bewezen in noodsituaties.

Het hospitaal is een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Defensie en VWS met het UMC Utrecht. Het biedt bij noodsituaties tijdelijke opvang van slachtoffers die niet zo snel in reguliere ziekenhuizen terechtkunnen. De wereldwijd unieke voorziening is 8000 vierkante meter groot. Het telt tweehonderd bedden, twaalf intensivecareplekken en drie operatiekamers. In geval van nood kan het ziekenhuis binnen een halfuur beschikbaar zijn. (ANP)

Meer over