Eva's VS is wat frivoler dan het gedegen Droomland Amerika

Kunnen twee programma's over de VS, die tegelijkertijd worden uitgezonden, naast elkaar bestaan?

Julien Althuisius
Fragment uit Droomland Amerika. Beeld  NPO
Fragment uit Droomland Amerika.Beeld NPO

Je kunt je afvragen of het echt nodig is, twee reisprogramma's over de Verenigde Staten die ook nog eens tegelijk worden uitgezonden. Maar goed, je weet maar nooit wat er gebeurt na de verkiezingen in november. Beter dat je nog wat recent archiefmateriaal hebt liggen.

Gisteravond, in de tweede aflevering van Droomland Amerika trok Eelco Bosch van Rosenthal naar Arcadia, een buitenwijk van Los Angeles waar een ware Chinese invasie gaande is. Bosch van Rosenthal vertelde dat verhaal aan de hand van korte portretjes. Het oudere echtpaar dat hun huis met veel winst verkocht, de Amerikaanse familie van wie het zoontje Chinese les krijgt op school zodat hij later een betere kans op een baan heeft en de architect die speciaal voor Chinese mensen huizen ontwerpt (veel trappen, veel pastelkleuren, veel kussentjes, veel bioscoop). De Chinese ondernemer die wacht op een verblijfsvergunning en zijn geld voorlopig verdient als Uber-chauffeur, de medewerkers van een kraamkliniek waar veel Chinese vrouwen komen, de bezorgde burgers die het niet zo leuk vinden dat er zo veel Chinezen komen; allemaal kwamen ze voorbij.

Op die manier vertelde Droomland Amerika het verhaal van Amerika als land dat niet meer de voorspoed kent van voorheen, waar het dagelijks leven in rap tempo verandert, maar nog steeds voor veel immigranten het land is van de eindeloze mogelijkheden. Waar je, zoals een Chinees meisje het omschreef, je de vrijheid hebt om jezelf te zijn en schone lucht in te ademen. Eelco Bosch van Rosenthal is daarbij de ingetogen verteller en als voormalig correspondent duidelijk op zijn gemak in een wereld die tegelijkertijd wel en niet de zijne is. Zijn benadering is nieuwsgierig en journalistiek, maar wel met de speelruimte om af en toe een beetje droog te zijn ('I won't get killed', als hij zichzelf voor een achteruitrijdende Mercedes gooit om de Chinese bestuurder een paar vragen te kunnen stellen).

Fragment uit De Verenigde Staten van Eva. Beeld  NPO
Fragment uit De Verenigde Staten van Eva.Beeld NPO

Bij de Verenigde Staten van Jinek ligt dat wat anders. Zo begon de aflevering van afgelopen donderdag met Eva Jinek die aan het shoppen was voor Texaanse laarzen (wat ik overigens Eelco Bosch van Rosenthal ook best zou willen zien doen). Jineks benadering is een persoonlijke; zij werd geboren in de Verenigde Staten (een gegeven waar de kijker regelmatig fijntjes aan wordt herinnerd) en verhuisde naar Nederland toen ze 11 was. Nu herontdekt ze in een reis door de VS haar geboorteland. In de laatste aflevering bezocht Jinek Texas, waar ze werd rondgevlogen boven een ranch van 15 miljoen dollar, bier dronk om half 12 's ochtends, licht protesteerde bij het doden van een ratelslang, maar ook op pad ging met een alleenstaande werkende moeder die niet genoeg geld verdient om rond te komen.

Hoewel er natuurlijk overeenkomsten zijn, is De Verenigde Staten van Eva wat luchtiger en frivoler dan het gedegen Droomland Amerika. En dat is maar goed ook, want zo kunnen ze prima naast elkaar bestaan.

V's televisierecensententeam bestaat uit Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Julien Althuisius.

'De vitaliteit en levenslust van Amerikanen is onweerstaanbaar' (+)

Zowel Eva Jinek als Eelco Bosch van Rosenthal maakte een serie over de Verenigde Staten. Waarom heeft het land hun hart gestolen en welke vooroordelen erover willen ze uit de wereld helpen?

Meer over