Euthanasie-arts Kevorkian schuldig aan doodslag

De omstreden arts Jack Kevorkian is gisteren schuldig bevonden aan doodslag wegens het plegen van euthanasie op een ernstig zieke man....

De zeventigjarige Kevorkian had het proces zelf uitgelokt door in een televisieprogramma een videoband te vertonen waarop te zien was hoe hij de patiënt, Thomas Youk, met een spuitje uit zijn lijden verloste.

Kevorkian zei dat hij via het proces wilde aantonen dat euthanasie geen moord is, maar uiteindelijk is hij daarin maar deels geslaagd.

De openbaar aanklager had Kevorkian in een lastige positie gebracht door de beschuldiging van hulp bij zelfmoord uit de aanklacht te schrappen. Dat betekende dat Kevorkian geen getuigen kon oproepen om te onderstrepen hoe ernstig Youk eraan toe was.

De jury vond kennelijk dat het geen gewone moord was, zoals de openbaar aanklager had betoogd. In plaats van moord verklaarden de juryleden Kevorkian schuldig aan doodslag. Dat betekent dat hij niet automatisch levenslang krijgt.

Kevorkian, die al jaren voor het recht op euthanasie pleit en al zo'n 130 mensen heeft geholpen te sterven, reageerde rustig op de uitspraak. De rechter zal over drie weken uitspraak doen over zijn straf. Kevorkian heeft herhaaldelijk gezegd dat hij zich zal doodhongeren als hij naar de gevangenis wordt gestuurd.

Meer over