Eurozone verdeeld over Duisenberg

Er is grote verdeeldheid in de groep eurolanden over de positie van voorzitter Duisenberg van de Europese Centrale Bank en over het rentebeleid van de ECB....

Volgens Reynders is het voor de financiële markten niet goed dat ze niet weten of Duisenberg ook ná volgend jaar nog voorzitter zal zijn. Duisenberg heeft tot nog toe niet specifiek aangegeven wanneer hij denkt op te stappen. Volgens de Franse regering is bij zijn benoeming, in 1998, de afspraak gemaakt dat hij halverwege zijn termijn, in 2002, plaats zou maken voor een Fransman. Duisenberg zelf zegt daarover slechts dat hij niet zijn hele termijn wil uitzitten.

Reynders werd vrijdag door diverse collega's teruggefloten. Minister Zalm van Financiën noemde de uitlatingen 'onverstandig' en beloofde dat Reynders 'dit niet meer zal doen'. Volgens Zalms Luxemburgse collega Juncker 'weten sommige mensen niet wanneer ze hun mond moeten houden.'

De kwestie-Duisenberg is niet het enige onderwerp dat de eurolanden verdeeld houdt. Ze zijn het ook oneens over de rentestand in Europa. Verschillende bewindslieden pleitten er in de afgelopen week voor dat de ECB de rente verlaagt. Dat is volgens hen nodig omdat de economie van de eurozone anders de nadelige gevolgen dreigt te ondervinden van de gestagneerde groei in de VS. 'Een renteverlaging in Europa is reeds lang over tijd', aldus de Oostenrijkse bewindsman Grasser. Eerder in de week hadden zijn Franse collega Fabius en de Belg Reynders dat al gezegd.

De ECB weet zich echter gesteund door de nieuwste cijfers over de groei in Europa, die gisteren deels uitlekten. Die wijzen uit dat er voorlopig geen wezenlijke vertraging optreedt. De ECB houdt de rente relatief hoog omdat het risico op inflatie groter is dan het gevaar voor stagnatie.

Duisenberg kreeg gisteren ook steun uit enigszins onverwachte hoek. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie verklaarde dat 'de ECB zeer autonoom is'. Volgens hem 'wordt er geen enkele druk op Duisenberg uitgeoefend om de rente te verlagen.' Prodi's uitlating werd direct opgepikt in de valutamarkten, die de euro beloonden met een stijging tot boven de 90 dollarcent.

Meer over