nieuws

Eurovisie Songfestival in Rotterdam gaat door mét publiek, zolang virus gedeisd blijft

Bij het Eurovisie Songfestival in het Rotterdamse Ahoy aankomende mei mag de helft van het gebruikelijke publiek aanwezig zijn. Het evenement valt dan onder de fieldlab-experimenten. Voorwaarde blijft: zolang de coronasituatie niet dramatisch verslechtert.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij elk van de negen shows – zes repetities, twee halve finales en de finale – mogen dan 3500 mensen komen juichen. Zij moeten bij de deur een negatief testresultaat kunnen overleggen. Het evenement wordt de grootste van de ‘fieldlab’ experimenten tot nu toe.

Onder deze naam vonden de afgelopen weken meerdere grote evenementen plaats. Daarbij kijkt de overheid samen met organisatoren en gezondheidsinstanties in hoeverre massale bijeenkomsten veilig kunnen worden georganiseerd met inzet van massatesten en technologie. Onlangs waren vijfduizend toeschouwers aanwezig bij Nederland-Letland in de Johan Cruijff-ArenA, eerder bezochten duizenden een reeks concerten in Ziggo Dome. De resultaten waren bemoedigend.

‘Met de lessen die we uit deze fieldlab kunnen trekken, kunnen we hopelijk weer verdere stappen zetten op weg naar een samenleving waarin weer meer mogelijk is,’ zegt demissionair minister Arie Slob (Onderwijs en Media) tegen De Telegraaf, over het geplande Songfestival. ‘Daar is iedereen aan toe.’

Achter de schermen hebben politici volgens de krant flink druk gezet om het Songfestival met publiek te laten doorgaan. Vooralsnog mogen alleen Nederlandse toeschouwers aanwezig zijn bij het evenement, dat van 18 tot en met 22 mei plaatsvindt. De stad Rotterdam is van plan een deel van de kaartjes weg te geven aan inwoners met een kleine beurs.

Het internationale Songfestival is een prestigieus evenement voor steden die het binnen weten te halen. Vorig jaar werd het tot teleurstelling van velen geannuleerd, met grote kosten voor Rotterdam, Ahoy en artistieke partijen als gevolg. Ook dit keer houdt de overheid een slag om de arm: als het aantal coronabesmettingen tussen nu en mei dramatisch verslechtert, dan kan het festival alsnog worden geannuleerd.

Meer over