NieuwsBrussel

Europese vaccinatiestrategie: vitale beroepen en kwetsbaren eerst

Kwetsbare bevolkingsgroepen en werknemers in vitale beroepen moeten als eerst in aanmerking komen voor een coronavaccin. Hiervoor moeten EU-lidstaten een infrastructuur opzetten. Dat staat in de vaccinatiestrategie die de Europese Commissie donderdagochtend presenteerde. Vrijdag volgt overleg in Brussel.

Beeld AFP

De Europese Unie wil gebruikmaken van haar macht op de wereldmarkt om een ruime hoeveelheid coronavaccins voor haar burgers te bemachtigen. Daartoe heeft het al contracten gesloten met drie farmaceutische bedrijven, AstraZeneca, Sanofi-GSK en Janssen. Met CureVac, BioNTech-Pfizer en Moderna wordt nog gesproken.

Maar als het vaccin eenmaal op de markt komt, zal er niet meteen genoeg voorraad zijn voor alle Europeanen. De Europese Commissie wil daarom voorrang geven aan 60-plussers, mensen met onderliggende ziekten, werknemers in de zorg en andere vitale beroepen, mensen die door hun beroep of levensomstandigheden niet in staat anderhalve meter afstand te bewaren en sociaal-economische achterstandsgroepen. De vaccins worden verdeeld over de lidstaten van de Europese Unie, die ervoor moeten zorgen dat de distributie ordelijk en eerlijk verloopt.

‘Ons doel is om veilige, betaalbare en toegankelijke covid-19-vaccins voor alle mensen in de Europese Unie te verzekeren. Alleen door gezamenlijk te handelen zullen we een kakofonie vermijden en zullen we efficiënter zijn dan in het verleden’, zei Margaritis Schinas. De Eurocommissaris voor de Europese manier van leven, verwijst hiermee naar de chaotische en ongecoördineerde reactie van de lidstaten op de uitbraak van de pandemie in het voorjaar.

Meer over