Europese top loopt vast op Poolse eisen

EU-voorzitter Duitsland wil desnoods buiten Polen om onderhandelingen met de andere lidstaten voeren over een EU-verdrag. Een woordvoerster van de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet dat vrijdagavond doorschemeren.

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

EU-voorzitter Duitsland heeft vrijdagavond laten weten genoeg te hebben van de Poolse blokkade op de EU-top in Brussel. Eerder had Polen een compromisvoorstel afgewezen. Een Duitse woordvoerder zei dat bondskanselier Merkel overweegt ook zonder toestemming van Polen een vervolgconferentie te beleggen. Daarop zouden de EU-landen een nieuw verdrag in elkaar moeten timmeren, als alternatief voor de afgewezen Europese Grondwet.

Eerder op de avond had de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski laten weten dat Polen niet akkoord kan gaan. ‘We zijn tegen de muur aangelopen’, zei hij na spoedberaad met zijn kabinet in Warschau. Hij zei dat Polen nog steeds bereid was tot een compromis. ‘Maar we kunnen niet de hele tijd toegeven.’

Kort daarvoor had Merkel als EU- voorzitter aan zijn broer, president Lech Kaczynski, in Brussel een aantal toezeggingen gedaan. Polen bleef echter benadrukken dat het te veel invloed verliest door de stemverdeling in het nieuwe verdrag.

Poging
In een poging Polen over de streep te trekken, beloofde Merkel dat het nieuwe systeem pas in 2014 zou ingaan. Ook kreeg Polen enkele zetels extra in het europarlement, en een ‘noodremprocedure’ waarmee landen voorstellen kunnen ophouden bij ernstige bezwaren.

Terwijl Merkel onderhandelde met de Poolse president, hadden zowel de Britse premier Blair als de Franse president Sarkozy telefonisch contact met diens broer, de Poolse premier. Die bleek echter niet te vermurwen.

Hobbels
De andere grote hobbels op weg naar een akkoord over een hervormingsverdrag leken in de loop van de avond wel al te zijn opgelost. Nederlandse diplomaten zeiden dik tevreden te zijn met het akkoord dat Merkel vrijdagavond laat op tafel had gelegd. Daarin wordt tegemoetgekomen aan de belangrijkste eisen van Den Haag. Zo komt er een protocol dat voorkómt dat de EU zich kan bemoeien met de Nederlandse woningcoöperaties. Ook wordt er volgens hen serieus rekening gehouden met de Nederlandse eis dat de toetredingvoorwaarden voor nieuwe EU-lidstaten strenger worden verankerd. Daarnaast krijgen de nationale parlementen meer greep op de Europese besluitvorming.

Eerder was al duidelijk geworden dat de Europese vlag en het volkslied geen vaste plaats zouden krijgen in een nieuw verdrag, en dat de term Europese Grondwet zou verdwijnen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel passeert vrijdag in Brussel de media bij het begin van de tweede dag van de Europese top. (AP) Beeld AP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel passeert vrijdag in Brussel de media bij het begin van de tweede dag van de Europese top. (AP)Beeld AP
Meer over