Nieuws

Europese nationalisten en extreemrechts praten in Warschau over mogelijke alliantie

De politieke leiders van extreemrechtse en nationalistische partijen ontmoeten elkaar zaterdag in Warschau om daar een potentiële alliantie te bespreken. Er zullen veertien partijen aanwezig zijn. De Hongaarse premier Viktor Orban en de Franse presidentskandidaat Marine le Pen zijn er naar verwachting bij, al is er geen officiële gastenlijst bekend.

Redactie
De extreemrechtse Franse presidentskandidaat Marine le Pen (links) met de Hongaarse premier Viktor Orban bij een ontmoeting in Boedapest in oktober van dit jaar. Beiden zullen naar verwachting zaterdag aanwezig zijn bij een ontmoeting in Warschau tussen politieke leiders van extreemrechtse en nationalistische partijen. Beeld AP
De extreemrechtse Franse presidentskandidaat Marine le Pen (links) met de Hongaarse premier Viktor Orban bij een ontmoeting in Boedapest in oktober van dit jaar. Beiden zullen naar verwachting zaterdag aanwezig zijn bij een ontmoeting in Warschau tussen politieke leiders van extreemrechtse en nationalistische partijen.Beeld AP

Le Pen zei dat de ontmoeting van de partijen ‘een belangrijke stap’ is, maar ze verwacht dit weekend geen aankondiging van een nieuwe politieke groepering. ‘We kunnen wel optimistisch zijn dat deze politieke kracht er in de komende maanden komt’, zei ze.

Matteo Salvini, partijleider van de rechtspopulistische Lega Nord in Italië, zal niet aanwezig zijn bij de ontmoeting. Hij liet in een verklaring weten dat ‘de tijd rijp moet zijn en dat egoïsme en angst (zowel van partijen als van naties) overkomen moeten worden’.

Meer over