Europese Commissie wil noodlening voor Griekenland

De Europese Commissie wil Griekenland een noodlening geven van maximaal 7 miljard euro. Met die lening zou Griekenland de periode kunnen overbruggen waarin wordt onderhandeld over een derde steunprogramma. Alle 28 landen van de Europese Unie zouden mee moeten betalen aan het overbruggingskrediet.

Griekse pensionado's bespreken de crisis in het centrum van Athene. Beeld getty
Griekse pensionado's bespreken de crisis in het centrum van Athene.Beeld getty

Geld geparkeerd in een noodpotje bij de Europese Commissie, EFSM genaamd, is de 'enige en beste oplossing' om Griekenland op korte termijn te helpen. Dit stelt vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis woensdag.

Het noodpotje dat Brussel wil gebruiken, is gevuld door alle EU-landen. Toen de eurolanden het permanente noodfonds ESM oprichtten, werd afgesproken dat het noodpotje niet meer zou worden gebruikt om eurolanden financieel te helpen. Toch wordt nu onderhandeld over het gebruik van deze EU-pot.

De Britse premier David Cameron zei woensdag dat het niet aan het Verenigd Koninkrijk is om een land uit de eurozone te redden. Ook Tsjechië is fel gekant tegen het gebruik van het EFSM.

Dombrovskis vindt dat hier een oplossing voor moet worden gevonden. Zo zou er iets geregeld kunnen worden in de vorm van een onderpand voor de niet-eurolanden, zodat ze beschermd zijn als Athene de lening niet terugbetaalt. Volgens de Let is er op dit moment geen andere mogelijkheid, aangezien er geen kans is dat eurolanden bereid zijn direct geld te lenen aan Griekenland.

Overigens wordt het geld alleen aan Griekenland overgemaakt als het Griekse parlement instemt met de hervormingsvoorstellen die maandag na zeventien uur vergadereren werden ondertekend door de regeringsleiders van de negentien eurolanden.

Meer over de deal

Als de wetten vanavond door het Griekse parlement zijn aangenomen, gaan de nationale parlementen van de andere eurolanden zich erover buigen. Robert Giebels legt helder uit hoe de verdere procedure werkt (+).

Correspondent Sarah Venema beschrijft hoe links Griekenland in de touwen hangt en boos is op Tsipras (+).

Verder voorspelt de Griekse minister van Economische Zaken dat Tsipras vanavond zijn regering op de schop neemt.

Banken voorlopig dicht

De banken in Griekenland blijven ook donderdag nog dicht. Dit maakte het ministerie van Financiën vandaag bekend.

De financiële sector van Griekenland zit sinds maandag 29 juni op slot om het omvallen van Griekse banken te voorkomen. De banken dreigen ten onder te gaan omdat Grieken massaal geld opnemen vanwege de economische onzekerheid.

Stemming in Grieks parlement

Het Griekse parlement debatteert vandaag en stemt vanavond over de voorstellen. De eurolanden en de instituties (ECB, IMF, Europese Commissie) willen dat Tsipras uiterlijk vandaag parlementaire goedkeuring krijgt voor onder meer hervormingen van het btw-systeem en het pensioenstelsel. In ruil daarvoor wordt opnieuw onderhandeld over een steunpakket van 85 miljard euro.

Volgens het IMF is schuldverlichting noodzakelijk op een schaal die verder gaat dan waar de eurolanden tot nog toe bereid toe zijn, bleek gisteren uit een rapport van het monetair fonds. De eurolanden willen daar pas over praten als Athene serieus werk maakt van de beloofde bezuinigingen. Ook de Europese Commissie wil pas nadenken over schuldverlichting als Griekenland zijn afspraken nakomt. En zelfs dan sluit de Commissie kwijtschelding uit. Alleen herstructurering is een optie.

Een man zwaait met een vlag tijdens een demonstratie voor het Griekse parlement Beeld afp
Een man zwaait met een vlag tijdens een demonstratie voor het Griekse parlementBeeld afp

Steun uit onverwachte hoek

Verwacht wordt dat het de Griekse premier Tsipras lukt om de deal door het parlement te krijgen. Hij krijgt steun uit onverwachte hoek: een aantal pro-Europese oppositiepartijen zullen voor stemmen.

Maar zijn eigen partij, het linkse Syriza, is sterk verdeeld. De vraag is zelfs of de regering wel kan aanblijven. Mogelijk zal Tsipras proberen een nieuwe regering van nationale eenheid te vormen met bewindspersonen die niet dwarsliggen.

Een aantal van Tsipras' ministers heeft al aangekondigd niet te willen stemmen over de deal, omdat die volledig indruist tegen verkiezingsbeloften van Syriza en teruggaat naar het harde bezuinigingsregime dat Brussel oplegt. De onderminister van Financiën, Nadia Valavani, stapte woensdag op. Ook oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis is faliekant tegen wat hij het capitulatieverdrag noemt.

De regeringspartijen Syriza en de Onafhankelijke Grieken hebben gezamenlijk 162 van de 300 parlementszetels. Zeker dertig Syrizaleden hebben openlijk bezwaar gemaakt tegen de deal. Zonder de oppositiepartijen zouden de wetten dus sowieso niet zijn aangenomen.

Vorige week weigerden zeventien Syriza-parlementariërs al in te stemmen met een voorstel van de premier aan de schuldeisers dat minder ingrijpend was dan het maandag afgesproken hervormingspakket.

Griekse parlementariërs stemmen 'oxi' (nee) Beeld afp
Griekse parlementariërs stemmen 'oxi' (nee)Beeld afp

Tsipras: 'Ik geloof niet in de deal'

De Griekse krant Kathimerini meldde dat ook de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Manos Manousakis, woensdag zijn ontslag heeft ingediend.

Tsipras gelooft zelf ook niet in de overeenkomst met de eurolanden die hij maandagochtend tekende. Dit zei hij dinsdag in een interview met de Griekse televisiezender ERT. Toch wil hij de benodigde wetten door het parlement loodsen en neemt hij daar de 'volle verantwoordelijkheid' voor. Er is gewoonweg geen alternatief volgens de premier.

De Griekse premier Tsipras en linksonder in beeld de nieuwe minister van Financiën Tsakalotos in het Griekse parlement Beeld epa
De Griekse premier Tsipras en linksonder in beeld de nieuwe minister van Financiën Tsakalotos in het Griekse parlementBeeld epa
Meer over