Nieuws

Europese Commissie: coronapas straks niet meer geldig zonder booster

De Europese Commissie wil de boosterprik verplicht stellen voor een geldig coronacertificaat dat testvrij reizen in de EU aanzienlijk vergemakkelijkt. Zonder booster vervalt de geldigheid van het certificaat dan negen maanden na de tweede vaccinatie.

Marc Peeperkorn
Medisch zorgpersoneel van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop ontvangt een boosterprik tegen het coronavirus.  Beeld Rob Engelaar / ANP
Medisch zorgpersoneel van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop ontvangt een boosterprik tegen het coronavirus.Beeld Rob Engelaar / ANP

De voorstellen die de Commissie donderdag presenteerde zijn een reactie op de sterke stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus. EU-landen nemen momenteel ieder voor zich maatregelen om de vierde besmettingsgolf in te dammen. Dat werkt versnippering en onnodige reisbeperkingen in de hand.

De Commissie stelt voor het eerst voor om de geldigheidsduur van de Europese coronapas – die ruim 650 miljoen keer werd gedownload – te beperken. Bij de invoering ervan vorige zomer was geen einddatum voorzien, al neemt de effectiviteit van de vaccins na verloop van tijd af. Oostenrijk kondigde onlangs aan dat het certificaat maximaal negen maanden na de tweede prik geldig is, in Nederland is de pas vooralsnog eeuwig geldig.

De Commissie beveelt de lidstaten aan om de geldigheid van het certificaat tot negen maanden te beperken. Daarna is een booster nodig, zoals het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) en het ECDC (het Europese RIVM) eerder deze week adviseerden. Als de lidstaten geen consensus over deze aanbeveling bereiken, overweegt de Commissie die op korte termijn om te zetten in een verplichting. Brussel wil dat de nieuwe regels op 10 januari ingaan. ‘We moeten onze immuniteit versterken met een booster’, aldus Commissaris Stella Kyriakides (Gezondheidszorg).

Chaos in de lidstaten

EMA en ECDC adviseren om de booster zes maanden na de tweede vaccinatie te verstrekken. De Commissie kiest voor negen maanden om chaos in de lidstaten te voorkomen. Die moeten de komende maanden immers de organisatie voor honderden miljoenen boosterprikken opzetten, in een tijd waarin het verzet tegen vaccinatie zeker niet afneemt.

Het Europese coronacertificaat was aanvankelijk alleen bedoeld om het reizen binnen de EU te vergemakkelijken. Inmiddels hebben de lidstaten er zelf een toegangsbewijs voor restaurants, theaters en evenementen van gemaakt. ‘Het is de wereldwijde standaard geworden’, stelde Commissaris Didier Reynders (Justitie). Ook vanwege deze veel bredere toepassing kiest de Commissie voor een geldigheid van negen maanden.

Wie niet gevaccineerd is of de booster weigert, moet straks bij reizen steeds een negatief testresultaat laten zien. Kyriakides en Reynders riepen de burgers op zich te laten vaccineren, maar ook om waar nodig mondkapjes te dragen en afstand te houden.

De Commissie wil ook de ‘stoplichtkaarten’, die het ECDC wekelijks uitbrengt over het aantal besmettingen in de EU-landen, veranderen. Die kaarten spelen een belangrijke rol bij het opstellen van de reisbeperkingen. In plaats van de kleuren donkerrood, rood, oranje en groen te baseren op het aantal besmettingen en positieve tests, wil de Commissie dat ook wordt gekeken naar de vaccinatiegraad in de landen. Dat zou de reisbeperkingen kunnen verlichten. Dat laatste zou ook kunnen gelden voor personen die volledig gevaccineerd zijn.

Meer over