Europese Commissie belegt top om eiercrisis te bezweren, 17 landen getroffen

De Europese Commissie roept de landbouwministers van de lidstaten bijeen om de eiercrisis te bezweren. De top moet de kou uit de lucht halen, nu België en Nederland elkaar verwijten maken over de fipronil-affaire.

Jeroen van Raalte
Eieren uit een Engelse supermarkt. Volgens de Britse voedsel- en warenautoriteit zijn 700 duizend besmette eieren vanuit Nederland terechtgekomen in Groot-Brittannië. Beeld epa
Eieren uit een Engelse supermarkt. Volgens de Britse voedsel- en warenautoriteit zijn 700 duizend besmette eieren vanuit Nederland terechtgekomen in Groot-Brittannië.Beeld epa

'Ik heb voorgesteld de ministers en vertegenwoordigers van de voedselveiligheidsinstanties uit alle betrokken lidstaten bijeen te brengen voor topoverleg', meldt eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Voedselveiligheid) aan persbureau AFP. 'Alle feiten zullen ons ter beschikking staan.'

Zeventien landen, van Zweden tot Hongkong, hebben te maken met de miljoenen eieren die zijn geïnfecteerd met de giftige stof fipronil. De eieren zijn afkomstig uit Nederlandse en Belgische pluimveestallen. Donderdag werden twee bestuurders opgepakt van het Barneveldse bedrijf Chickfriend, dat fipronil gebruikte om bloedluis bij kippen te bestrijden. Het Openbaar Ministerie heeft een derde verdachte in het vizier.

De affaire heeft tot irritaties geleid tussen de lidstaten. Woensdag haalde de Belgische landbouwminister Denis Ducarme hard uit naar Nederland. Hij verweet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de buitenwereld niet op de hoogte te hebben gesteld toen ze in november 2016 fipronil aantrof in eieren. Op zijn beurt verwierp staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de Belgische aantijgingen. Ducarme heeft zijn eigen parlement verkeerd ingelicht, schamperde hij aan tafel bij het tv-programma Jinek. Ook vanuit Frankrijk en Duitsland klinken verwijten aan hun buurlanden.

'In plaats van onze energie te verspillen aan het aanwijzen van schuldigen moeten we samenwerken om de nodige lessen te trekken en verder te gaan', stelt Andriukaitis. 'We hebben een goed systeem en onmiskenbaar de hoogste normen voor levensmiddelen in de wereld.'

Giftig

Eind juli waarschuwde de NVWA voor mogelijk giftige eieren. Bij vier pluimveebedrijven, allen klant van luizenbestrijder Chickfriend, trof de voedselcontroleur fipronil aan in de eieren. Boeren met besmette stallen moeten eieren vernietigen en kippen ruimen.

Over het gezondheidsrisico van de eieren heerst onenigheid onder toxicologen. Fipronil is een insecticide die verwerkt zit in het anti-bloedluismiddel van Chickfriend. Veel pluimveebedrijven blijken het product te hebben gebruikt om hun kippen te verlossen van de parasieten.

Meer over het eierschandaal

Had de NVWA veel eerder moeten ingrijpen in de fipronil-affaire? Volgens de voedselcontroleur waren er in november 'geen aanwijzingen voor acute risico's voor de voedselveiligheid'. Twee toxicologen vinden dit verweer zwak.

Een Drentse boer die zijn fipronilkippen laat doden begrijpt niets van de demonstranten voor zijn erf. 'Als we nog een half jaar zo doorgaan, gaat mijn bedrijf naar de bliksem.' (+)

De eieren uit Lunteren worden nu door het destructiebedrijf opgehaald. Kippenboeren vrezen faillissement. Maar als banken worden gered, waarom dan de pluimveesector niet? (+)

Meer over