Europese beurzen nog niet hersteld van klap

De dag nadat de koersen scherp daalden vanwege de moord op de geestelijk leider van Hamas, was op de Europese beurzen van herstel dinsdag nog geen sprake....

'Een beetje lullig na de tik van gisteren', zo verwoordt een beurshandelaar de handelsdag. Wel werd er flink gehandeld, ter waarde van ruim twee miljard euro. 'Dat is zeer behoorlijk.'

Ondanks een gebrek aan bedrijfsnieuwskende de AEX enkele forse stijgers. Het betrof de fondsen die nog vaak met enig dedain worden aangeduid als pennystocks, omdat hun koersen vanwege financi problemen in het verleden ooit het nulpunt naderden. Telecombedrijf Versatel was de winnaar met een plus van 5,2 procent tot 1,82 euro. Handelshuis Hagemeyer volgde op de voet met een koerswinst van 4,4 procent tot 1,68 euro. Automatiseerder Getronics schreef 3,7 procent bij tot 2,24 euro.

Veelal veerden de fondsen die maandag het hardst werden geraakt, gisteren het meest op. In de Midkap voerde Randstad de stijgers aan. Het uitzendconcern klom 4,9 procent tot 20,32 euro. Ook staalmaker Corus (+3,7 procent), uitzender Vedior (+3,5 procent) en ICT-bedrijf LogicaCMG (+3,2 procent) stegen in waarde.

Belangrijkste verliezers in de AEX-index waren informatiehandelaar VNU (-2,4 procent) en Unilever (-1,1 procent). De firma Information Resources, die een geschil heeft met VNU-dochter AC Nielsen, verhoogt zijn claim van 350 tot 650 miljoen dollar.

Meer over