Europese beurzen besluiten de week met forse verliezen

Forse verliezen

De Europese beurzen zijn vrijdag geëindigd met forse verliezen. De AEX-index sloot 1,7 procent lager op 340,71 punten. De Midkap zakte 1,5 procent tot 519,62 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs eindigden de graadmeters tot 2 procent in de min. Ook de Dow Jones sloot deze week af met een verlies: 14.565,25 punten, een min van 0,65 procent.

Minder banen

Beleggers reageerden teleurgesteld op tegenvallende cijfers over de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten, die de zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie verder versterkten. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat er vorige maand slechts 88 duizend banen zijn bijgekomen. Economen hadden gerekend op meer dan het dubbele hiervan.

Vogelgriep

In de luchtvaartsector heerst onrust over de vogelgriep in China. In Frankfurt zakte Lufthansa 5,2 procent. In Londen daalde budgetmaatschappij Easyjet, die ook halfjaarcijfers bekendmaakte, 6,4 procent. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor 6,9 procent. In Amsterdam was luchtvaartgroep Air France-KLM de grootste daler in de AEX, met een verlies van 7,8 procent.

Verliezers

In Amsterdam stond de toeleverancier aan de chip- industrie ASMI onderaan in het middensegment met een min van 3,3 procent. Bij de kleinere fondsen zakte Reesink 7,4 procent. De handelsonderneming heeft in 2012 een verlies in de boeken gezet van 4,3 miljoen euro. Een jaar geleden boekte Reesink nog een winst van 5,6 miljoen euro.

AAA-status

Groot-Brittannië behoudt bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de hoogste status (AAA), maar de vooruitzichten blijven negatief. Groot-Brittannië verloor bij branchegenoot Moody's in februari de hoogste kredietrating en er waren zorgen dat ook S&P de AAA-status van Groot-Brittannië zou kunnen schrappen.

Boekenfusie

De vorming van een nieuwe, Brits-Duitse boekenuitgever stuit niet op bezwaren van Brussel. De Europese Commissie keurde vrijdag de fusie goed tussen de Britse boekendivisie Penguin van uitgever Pearson met Random House, de boekentak van het Duitse concern Bertelsmann. De nieuwe uitgever heet Penguin Random House.

undefined

Meer over