Europese aandelenbeurzen doen het rustig aan

Stemming

De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag met geringe uitslagen. Beleggers besloten het rustig aan te doen in de aanloop naar de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. In de VS profiteerden de beurzen van de beter dan verwachte cijfers die Google en IBM dinsdag na beurs bekend maakten.

Indices

De AEX-index sloot 0,1 procent in de min op 353,01 punten. De CAC 40 in Parijs verloor 0,4 procent, terwijl de FTSE in Londen en de DAX in Frankfurt respectievelijk 0,3 en 0,2 procent stegen. In New York steeg De Dow Jonesindex met 0,49 procent tot 13.799,17 punten. Ook de Nasdaq (plus 0,3 procent) en de S&P500 (plus 0,2 procent) wonnen.

Unilever

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever was een van de weinige hoogvliegers in Amsterdam na de bekendmaking van goede vierdekwartaalcijfers. Het bedrijf voerde de AEX-index aan met een winst van 2,4 procent. De in Rotterdam gevestigde multinational blijft vooral stevig groeien in opkomende landen in Azië en Zuid-Amerika.

KPN

KPN verloor 3,3 procent nadat het een adviesverlaging had gekregen van de Amerikaanse bank Citigroup.

SNS Reaal

In de MidKap ging SNS Reaal 11,7 procent onderuit tot 0,77 euro. Aandeelhouders vrezen een mogelijke nationalisering van het financiële concern, dat lijdt onder de grote verliezen van zijn vastgoedpoot.

Beter Bed

Bij de kleinere fondsen zakte Beter Bed 1,6 procent. De beddenverkoper zag de winst in het afgelopen kwartaal verdampen door de slechte omstandigheden in Spanje.

Technologie

IBM kwam dinsdag na beurs met cijfers. De computerfabrikant (plus 4,5 procent) voerde zijn winst in het vierde kwartaal met 10 procent op tot 6,1 miljard dollar. De omzet daalde met 1 procent tot 29,3 miljard dollar. Ook Texas Instruments (min 1,1 procent) en AMD, twee chipmakers, kwamen met cijfers. Bij Texas Instruments daalde zowel de winst als de omzet ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf zette een nettowinst van 264 miljoen dollar en een omzet van 2,98 miljard dollar in de boeken. AMD zakte dieper in de rode cijfers. Toch klom het aandeel 11,2 procent.

undefined

Meer over