NieuwsBelarus

Europees Parlement wil Belarussische president Loekasjenko op sanctielijst

Het Europees Parlement heeft met een overgrote meerderheid besloten dat de lidstaten sancties moeten instellen tegen de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De strafmaatregelen richten zich op de verantwoordelijken voor de verkiezingsfraude in het land begin augustus en het gewelddadige neerslaan van de daaropvolgende protesten, inclusief Loekasjenko zelf.

De Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko. Beeld AP
De Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko.Beeld AP

Het Europees Parlement erkent Loekasjenko niet langer als president als zijn termijn op 5 november is verlopen, en roept op tot spoedige vrije en eerlijke verkiezingen. Wie op de lijst van medestanders van het regime staat, is niet meer welkom in de EU en eventuele Europese banktegoeden worden bevroren.

De sancties zijn niet bindend, maar geven wel een belangrijk politiek signaal dat de EU niet alleen in woorden het geweld tegen demonstranten in Belarus veroordeelt. Bovendien zijn sancties van invloed op investeringen en het toekennen van Europees geld aan Belarus, dat als de zes voormalige Sovjetrepublieken in het zogeheten Oostelijk Partnerschap met de EU tussen 2014 en 2020 ruim 170 miljoen euro uit Brussel kreeg.

Loekasjenko stond tot 2016 onder Europese sancties, maar die werden opgeheven in 2016, toen Brussel meende dat hij ernst maakte met hervormingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk noemt de Europese resolutie ‘agressief van aard en niet constructief’, aldus het Russische persagentschap Interfax.

Dwarsligger

Eind augustus begon de Europese discussie over het opstellen van een sanctielijst tegen veertig medestanders ‘op hoog politiek niveau’ van het regime-Loekasjenko, inclusief de langszittende Europese dictator zelf. Het leek alsof de EU snel tot strafmaatregelen zou komen, maar de kleinste lidstaat Cyprus bleef dwarsliggen, omdat het land wil dat de EU ook sancties instelt tegen Turkije vanwege illegale boringen.

Voor EU-sancties is unanimiteit nodig. Daarom maande buitenlandchef van de EU Josep Borell het Europarlement dinsdag op te schieten met de sancties, ‘als de EU geloofwaardig wil blijven’, uiterlijk voor de bijeenkomst van EU-leiders volgende week. Dan ontmoet de naar Litouwen uitgeweken oppositieleider Svetlana Tichanovskaja in Brussel de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen benadrukte woensdag dat situaties als in Belarus de noodzaak voor een snellere Europese reactie in de vorm van sancties onderstrepen. De Commissie werkt aan een Europese variant op de Amerikaanse Magnitsky-wet, die in het leven is geroepen om schenders van mensenrechten te straffen.

Onderzoek

De Organisatie voor Vrede en Veiligheid in Europa (OVSE) heeft donderdag overigens een eigen, onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de mensenrechtenschendingen tijdens en na de controversiële verkiezingen die Loekasjenko in augustus een nieuwe termijn gaven - hij is al sinds 1994 aan de macht. De OVSE probeerde eerder waarnemers naar Belarus te krijgen om de verkiezingen te observeren, maar kreeg geen toegang.

Loekasjenko geeft het Westen de schuld van de aanhoudende politieke onrust in Belarus. Vandaag maakte hij bekend de grens met Polen en Litouwen te sluiten en de grensbewaking met Oekraïne te verscherpen.

Meer over