Nieuws

Europees hof wijst verplichte vaccinatie van kinderen tegen ziektes niet af

Verplichte vaccinaties van kinderen zijn legaal en kunnen nodig zijn in een democratische samenleving om de gezondheid te beschermen. Dit heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten geoordeeld in een zaak die was aangespannen door een groep Tsjechische gezinnen.

Redactie
Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy in Rotterdam. In Nederland mogen kinderdagverblijven kinderen die niet zijn ingeënt weigeren.  Beeld ANP
Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy in Rotterdam. In Nederland mogen kinderdagverblijven kinderen die niet zijn ingeënt weigeren.Beeld ANP

In Tsjechië moeten kinderen verplicht worden ingeënt tegen negen ziekten. Hoewel de uitspraak niet ging over coronavaccinaties, kan het volgens deskundigen gevolgen hebben voor de inentingscampagnes die in Europese landen zijn gestart. Uit peilingen blijkt dat in veel landen een deel van de bevolking twijfelt over een coronavaccinatie.

Volgens de Franse jurist Nicolas Hervieu, een deskundige als het gaat om uitspraken van het hof, versterkt het oordeel van de rechters ‘de mogelijkheid voor een verplichte vaccinatie in de huidige corona-epidemie’. Het was de eerste keer dat het hof zich boog over verplichte vaccinaties.

De gezinnen waren naar het hof gestapt omdat ze een boete hadden gekregen of omdat hun kinderen werden geweigerd op de kinderopvang. De verplichte vaccinatie in Tsjechië geldt voor onder andere mazelen en hepatitis. Volgens het hof in Straatsburg werden de rechten van de kinderen niet geschonden. Zo oordeelden de rechters dat de Tsjechische regering met de vaccinatieplicht niet heeft gehandeld in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

‘In het belang’

In artikel 8 staat dat alle Europeanen het recht hebben op respect voor hun privé- en gezinsleven. Het hof meent dat de verplichte vaccinatie ‘in het belang’ is van de kinderen. ‘Het doel moet zijn dat elk kind wordt beschermd tegen ernstige ziekten, door middel van vaccinatie of door groepsimmuniteit.’

Volgens de rechters probeerde de Tsjechische regering met de vaccinatieplicht te bereiken dat de ‘gezondheid en de rechten van anderen’ werden beschermd. Het beleid was volgens het hof ‘in overeenstemming met de belangen van de kinderen’.

Ook in Nederland leidt de toegang tot kinderdagverblijven van kinderen die niet zijn gevaccineerd voor discussie. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een initiatiefwet van D66 aan die kinderdagverblijven de mogelijkheid biedt kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt tegen kinderziekten. Ouders die weigeren tot vaccinatie over te gaan, zijn gedwongen om op zoek te gaan naar een ander kinderdagverblijf.

Meer over