Nieuws

Europa zet deur op een kier: Amerikanen met een prik mogen deze zomer naar Europa

Gevaccineerde reizigers uit Amerika kunnen binnenkort in de EU op vakantie. Een concrete startdatum is er nog niet en de reizen worden alleen mogelijk als het aantal besmettingen dat toelaat.

Amerikaanse passagiers arriveren op een vliegveld nabij Milaan. Beeld EPA
Amerikaanse passagiers arriveren op een vliegveld nabij Milaan.Beeld EPA

Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd in een interview met The New York Times. De Europese Commissie wil ook een coronapaspoort invoeren waarmee EU-burgers na vaccinatie, een negatieve test of een recente coronabesmetting, vrij door de lidstaten kunnen reizen: het digitale groene certificaat. Kennelijk wil de Commissie daar andere landen op laten aansluiten. Het besluit om de grenzen te openen voor reizigers uit de VS is uiteindelijk aan de lidstaten zelf.

Het grotendeels stilgelegde personenverkeer tussen de EU en de VS, wereldwijd een koploper als het gaat om vaccinatie, zou zo weer op gang kunnen komen. Volgens Von der Leyen zullen Europese landen mensen accepteren die een vaccin hebben gehad dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Dit laatste geldt voor alle coronavaccins die Amerikanen krijgen, maar kan een probleem worden voor reizigers uit landen die bijvoorbeeld de Spoetnik- en Sinovac-vaccins inzetten. Deze zijn, in elk geval op dit moment, niet door de EMA goedgekeurd.

Vaccinatiebewijzen liggen politiek gevoelig. De vrees bestaat dat ze leiden tot een indirecte vaccinatieplicht, terwijl vaccineren een vrijwillige keuze zou moeten zijn. Verder zijn er zorgen over de privacy: hoe worden de gevoelige gezondheidsgegevens opgeslagen en uitgelezen?

Strengere eisen

Wanneer Amerikanen welkom zijn in de EU, of andersom, hangt ook af van de wijze waarop de pandemie zich ontwikkelt. Verder behouden Europese lidstaten volgens Von der Leyen het recht om strengere eisen te stellen aan gevaccineerde reizigers, bijvoorbeeld door ze te verplichten in quarantaine te gaan.

Vooral zuidelijke lidstaten als Griekenland en Spanje zijn grote pleitbezorgers van coronapaspoorten. De zwaar gehavende toerismesector is een belangrijke steunpilaar van hun economieën. Griekenland is al begonnen met vaccinatiepaspoorten. Onder meer reizigers uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk mogen sinds deze maand het land in zonder in quarantaine te hoeven als ze zijn gevaccineerd of negatief hebben getest. Vanaf maandag geldt hetzelfde voor reizigers uit onder andere Australië, Rusland, Zuid-Korea, Thailand en Israël.

Ook Denemarken werkt met een coronapaspoort. Sinds afgelopen woensdag kunnen Denen voetbalstadions, musea en restaurants binnen met een app die bewijst dat ze recentelijk negatief zijn getest, het virus hebben gehad, of zijn gevaccineerd. Nederland kent proeven met een vergelijkbaar systeem, maar daarbij wordt alleen nog gewerkt met negatieve testen. Israël werkt al weken met vaccinatiebewijzen die toegang geven tot bijvoorbeeld de horeca.

Meer over