Europa veroordeelt ontkennen holocaust

Europa heeft donderdag de uitspraken van de Iraanse president Ahmadinejad scherp veroordeeld. Hij noemde de holocaust ‘een mythe’. Minister Bot kondigde op de EU-top in Brussel aan dat hij de Iraanse ambassadeur op het matje zal roepen....

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier (Buitenlandse Zaken) zei dat ‘de regering in Teheran moet begrijpen dat het geduld van de internationale gemeenschap niet grenzeloos is’. Het ontkennen van de holocaust, waarbij zes miljoen joden werden vermoord, is in een groot aantal Europese landen strafbaar.

Begin deze week zei Ahmadinejad ook al de staat Israël ‘naar Europa, de Verenigde Staten, Canada of Alaska’ moet worden verplaatst.

De uitlatingen van de Iraanse premier zijn voor de Europese Unie des te pijnlijker, omdat de EU het afgelopen jaar via diplomatieke wegen een akkoord met Teheran trachtte te sluiten over zijn kernenergieprogramma. De vrees is dat Iran dat gebruikt als dekmantel voor het maken van kernwapens. De Verenigde Staten hebben de onderhandelingen altijd weinig kans van slagen gegeven. Ze worden gevoerd tussen Teheran en de ‘EU-3’, een diplomatieke missie uit Londen, Parijs en Berlijn.

Steinmeier stelt dat de uitspraken van Ahmadinejad het vervolg van deze besprekingen, die voor aanstaande woensdag staan gepland, zullen bemoeilijken. Ze tonen volgens de Duitse minister ‘met hoeveel onverantwoordelijkheidsgevoel en cynisme de Iraanse regering de situatie van Israël en het Midden-Oosten bekijkt’.

Het ontkennen van de holocaust door Ahmadinejad werd gisteren ook veroordeeld door onder meer het Vaticaan, Rusland, Canada en China. In oktober zei de Iraanse premier dat Israël ‘van de kaart moet worden geveegd’.

Meer over