Europa verdeeld over registratie pedofielen

AMSTERDAM - Tot de radicaalste vormen van gegevensuitwisseling over pedofielen en andere zogeheten sex offenders behoort de wet die in de Verenigde Staten bekend staat als Megan's Law. Hiermee kan iedereen op zijn iPhone of laptop via internet opzoeken of er verkrachters en andere seksuele delinquenten in de buurt wonen.

De wet werd in 1996 ondertekend door toenmalig president Bill Clinton. De uitwerking verschilt per staat, maar doorgaans betreft het gedetailleerde informatie inclusief adres, pasfoto en fysieke kenmerken. Veroordeelden zijn verplicht wijzigingen direct door te geven aan de politie.

Aanleiding was de dood van Megan Kanke in 1994. Een buurman vroeg het 7-jarige meisje uit New Jersey te komen kijken naar een puppy, waarop hij haar verkrachtte en vermoordde. De dader bleek een tweemaal eerder veroordeelde pedofiel. Haar ouders zeiden dat ze hun dochter nooit alleen hadden laten rondlopen als ze dit hadden geweten.

De wet is meermalen aangescherpt. Zo mogen seksuele delinquenten niet meer wonen in de directe omgeving van scholen en speeltuinen. In sommige staten moeten pedofielen waarschuwingsbordjes op hun deur hangen met Halloween, als kinderen langs de deuren gaan voor snoep.

Hoewel er in de VS brede steun is voor deze harde aanpak, is het aantal zedenmisdrijven tegen kinderen niet fors gedaald; deze voltrekken zich voor het overgrote deel in familiekring.

In Europa is Groot-Brittannië het verst gevorderd op dit gebied, terwijl landen als Duitsland juist strikt vasthouden aan privacy. Britse burgers hebben sinds kort iets meer zicht op seksuele delinquenten in hun omgeving.

Tot dusver kende Groot-Brittannië alleen een register met pedofielen en geweldplegers waar enkel politie en reclassering toegang toe hebben. Er klonk echter, onder aanmoediging van de populaire pers, al jaren de roep om een 'Megan'-achtige wet. Die zou in het Britse geval Sarah's Law moeten gaan heten, naar de ruim tien jaar geleden verdwenen Sarah Payne (8).

Zij werd ontvoerd en vermoord door een eveneens eerder veroordeelde pedofiel. De Britse politiek is echter lange tijd huiverig geweest voor het openbaar maken van gegevens over pedofielen. In de media worden zedenzaken rond kinderen zodanig opgeklopt, dat gevreesd werd voor publieke wraakacties.

Drie jaar geleden begon echter een proefproject in vier regio's. Ouders en verzorgers kregen het recht te vragen of iemand in hun omgeving, of iemand die in clubverband of anderszins met hun kinderen werkt, een strafverleden als aanrander heeft. Het is aan de politie of deze informatie wordt verstrekt, of dat actie ondernomen moet worden om een kind te beschermen.

Dit Child Sex Offender Disclosure Scheme bleek zo'n succes, dat het landelijk is ingevoerd in Engeland en Wales.

undefined

Meer over