Europa neemt wraak op president van Wit-Rusland

De Europese Unie zal voortaan van Wit-Russische politici en hoge ambtenaren visa eisen als zij een lidstaat van de EU willen bezoeken....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Dat is de sanctie die de EU oplegt voor de problemen die Loekasjenko heeft veroorzaakt rond de residenties van de westerse ambassadeurs in Minsk.

De Wit-Russische president, die bekendstaat als een van de meest en despotische leiders van de voormalige Sovjet-Unie, beperkt sinds vorige maand de toegang van de ambassadeurs tot hun eigen woningen. Volgens Loekasjenko moet het complex waar deze woningen liggen worden gemoderniseerd.

De gedupeerde diplomaten echter menen dat Loekasjenko het hele complex voor zichzelf wil gaan gebruiken. De Wit-Russische president heeft uiteindelijk water en elektriciteit laten afsluiten. Daarop hebben de meeste westerse diplomaten uit protest Wit-Rusland verlaten.

Het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vindt de sanctie van de EU buiten proportie en dreigt met 'nog hardere maatregelen'. 'De EU oefent een druk zonder weerga uit op Wit-Rusland omtrent een verhoudingsgewijs klein probleem met de woningen van de ambassadeurs', zo heet het in een verklaring.

De meeste Oost-Europese landen, die ook kandidaat zijn voor het lidmaatschap van de Europese Unie, steunen de represaillemaatregel van de Europese Unie.

Meer over