Europa kwaad op Berlusconi wegens 'gevaarlijke' taal

De Italiaanse premier Berlusconi heeft zich de woede op de hals gehaald van de Europese Unie en de Arabische wereld, met zijn uitspraak dat de westerse beschaving superieur is aan de 'achtergebleven' islamitische cultuur....

Van onze correspondent Rob Gollin

Berlusconi maakte zijn opmerkingen in Berlijn tijdens een gesprek met journalisten na afloop van een bezoek aan Duitsland. Volgens de premier moeten 'wij de superioriteit van onze beschaving in acht nemen; een systeem dat berust op het welzijn van de bevolking, respect heeft voor de mensenrechten en, in tegenstelling tot de islam, religieuze en politieke rechten respecteert'.

Hij zei ook dat een deel van de islamitische wereld 'is blijven steken waar het 1400 jaar geleden was'. Hoewel een woordvoerder van Berlusconi later beweerde dat de woorden uit hun verband waren gerukt, is de oppositie in eigen land over hem heen gevallen.

Vlak voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten, waar hij het Witte Huis zal informeren over het EU-plan tegen terrorisme, verklaarde Verhofstadt dat zulke opmerkingen ook nog eens op een uiterst ongelegen moment komen. 'Juist nu zijn dialoog en toenadering tussen het Westen en de islam nodig om een gezamenlijk front tegen het terrorisme te kunnen vormen.' Premier Kok zei zich 'niet thuis te voelen in het superioriteitsdenken'. De uitlatingen zijn 'zeer te betreuren'.

De Belgische minister Michel van Buitenlandse Zaken, die eerder met de Italianen overhoop lag toen hij zich op voorhand laatdunkend uitliet over deelname van extreem-rechts aan de regering, noemde de opvatting van Berlusconi 'dom, misplaatst en historisch, cultureel en politiek fout en onrechtvaardig'. Michel reist deze week door het Midden-Oosten om steun te verwerven voor aanpak van het terrorisme.

Ook voorzitter Prodi van de Europese Commissie nam afstand van de opmerkingen van zijn landgenoot. Prodi bracht juist donderdag een bezoek aan de grote moskee in Brussel, waar hij pleitte voor een 'humaan Europa, open voor alle tradities en alle godsdiensten'. Europees Commissaris Patten van Buitenlandse Betrekkingen herinnerde er 'nederig' aan dat de islam zich nooit schuldig heeft gemaakt aan een holocaust.

Secretaris-generaal Moussa van de Arabische Liga zei: 'We geloven niet dat er een superieure beschaving is, en als hij zegt dat dat wel zo is, dan heeft hij het volkomen mis.'

Meer over