Europa in

OM ACHT UUR zingen ze dat ze Europa in gaan en dat klinkt niet eens zo gek als je al tot Venlo bent gekomen....

BART JUNGMANN

De gewisselde VVV-spits Maurice Graef passeert hun vak. 'Jongens, succes hé, dinsdag', roept hij sarrend.

Dinsdag 9 maart staat met hoofdletters in de Eindhovense agenda's geschreven. 'Elke morgen dat ik wakker word, kriebelt het meer', zegt Bert Wildenberg. Eindhoven, EVV Eindhoven wel te verstaan, speelt die avond tegen PSV, PSV Eindhoven wel te verstaan.

Het is de kwartfinale van het bekertoernooi en het wordt een strijd tussen arbeid en kapitaal, tussen het volk en de gegoede burgerij. 'Wij zijn echte arbeidsmensen', zegt Bert Wildenberg en hij zal die maandagavond niet trotser kijken dan hij op dat moment doet.

Natuurlijk weet hij ook wel dat het een kansloze strijd wordt, met die kanttekening dat de bal rond is. Verloor PSV niet twee jaar geleden in eigen huis voor de beker van AZ, toen bijna gedegradeerd naar de eerste divisie? En Eindhoven herinnert zich ook met groot genoegen PSV's afgang in het Philips stadion tegen Wageningen. Het wordt 5-1 in Venlo.

Eigenlijk had Eindhoven volgens de loting thuis moeten spelen, maar het duel is verplaatst. Het stadion aan de Aalsterweg wordt verbouwd en zou niet geschikt zijn om de verwachte toeloop te kunnen verwerken. Vak D heeft daarover maandagavond zo zijn eigen gedachten. 'PSV heeft gewoon met de geldbuidel lopen zwaaien', zegt Jos Rutten, bestuurslid van de supportersvereniging.

Sommige blauwwitters weigeren zelfs hun club bij te staan in het huis van de vijand. Willy Verbruggen bijvoorbeeld. Maar Willy Verbruggen heeft geen recht van spreken, vindt Geert Breider, een verfrommelde 68-jarige met een muts van het Rode Leger op zijn hoofd. Willy Verbruggen is er bij uitwedstrijden nooit bij. 'En de goede supporter laat zijn club nooit in de steek', zegt Geert Breider. Het wordt 6-1 in Venlo.

Vak D begint zich te roeren. De jongens zijn al weken bezig met PSV, dus verliezen mag best. Maar het moet niet te gek worden. Het wordt 7-1 in Venlo en dat is te gek. Jos Rutten heeft zich een ongeluk gebeld om de bus een beetje vol te krijgen voor de reis naar Venlo. Mag hij dan ook een beetje inzet van de jongens verlangen?

De 34 Eindhoven-supporters besluiten vijf minuten voor het einde demonstratief vak D te verlaten. Twintig goals tegen in de vier laatste competitiewedstrijden. Wat moet dat tegen PSV wel niet worden? Tegen VVV wordt het 8-1.

Om tien over half tien roepen de VVV-supporters dat het stil is aan de overkant. Dat kan kloppen. Ik ben de enige aanwezige in Vak D en doe er, plaatsvervangend beschaamd, het zwijgen toe.

Bart Jungmann

Meer over