'Europa heeft Morales vernederd'

De Boliviaanse president Evo Morales is donderdagochtend als een held onthaald op het vliegveld van El Alto, nadat hij urenlang was vastgehouden op het vliegveld van Wenen. Zuid-Amerikaanse leiders zijn woedend over het voorval en kwamen gisteren in een spoedzitting bijeen.

VAN ONZE CORRESPONDENTE MARJOLEIN VAN DE WATER

RIO DE JANEIRO - Tijdens een staatsbezoek aan Rusland eerder deze week zei Morales een asielverzoek van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden te overwegen. Toen hij dinsdag naar huis wilde gaan, weigerden Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal hun luchtruim te openen voor het presidentiële vliegtuig. Morales landde in Wenen waar het vliegtuig is doorzocht en de president veertien uur moest wachten. De Europese landen zouden hun luchtruim hebben gesloten vanwege vermoedens dat Snowden zich aan boord bevond.

'Het is een open provocatie aan het Latijns-Amerikaanse continent', aldus Morales bij zijn aankomst in El Alto. Honderden Bolivianen hadden de kou getrotseerd om hun staatshoofd toe te juichen en met bloemen te bestrooien. Ook ministers, militaire leiders en ambassadeurs van regionale bondgenoten stonden op het vliegveld en zongen samen met de president het volkslied. 'Ik kan niet begrijpen dat bepaalde landen trouw, dienstbaar en gehoorzaam zijn aan het Noord-Amerikaanse imperialisme', aldus de president die ervan overtuigd is dat Washington achter het gesloten luchtruim zit.

Portugal liet weten 'ieder ongemak van de Boliviaanse autoriteiten te betreuren'. Het Zuid-Europese land had het luchtruim 'om technische redenen' gesloten en zegt geen 'schuld te hebben aan het geleden ongemak'. Frankrijk heeft zijn excuses aangeboden voor het incident. Volgens president Hollande was er sprake van een misverstand. Woensdag hebben woedende Bolivianen de Franse vlag in brand gestoken voor de deur van de ambassade. Bolivia overweegt de ambassadeurs uit de betrokken landen terug te halen.

In Latijns-Amerika is ontzet gereageerd op de manier waarop Morales is behandeld. De Argentijnse president Kirchner sprak van een 'vernedering van een zusterland en het hele continent'. Haar Braziliaanse ambtsgenoot Rousseff waarschuwde voor de consequenties van de 'onacceptabele houding' van de Europese landen. 'De restricties die zijn opgelegd aan president Morales brengen de dialoog en handel tussen de continenten in gevaar.' Gisteren kwamen Zuid-Amerikaanse staatshoofden en ministers bij elkaar in het Boliviaanse Cochabamba om een gezamenlijke reactie te bespreken.

undefined

Meer over