Europa heeft er een nieuw land bij: Liberland

Europa heeft er een land bij. De Vrije Republiek Liberland heet het en het is deze maand gesticht door de Tsjechische libertijn Vít Jedlicka.

Jan Hunin
De vlag van het nieuwe Europese land Liberland wappert op het stuk niemandsland tussen Kroatië en Servië. Beeld AP
De vlag van het nieuwe Europese land Liberland wappert op het stuk niemandsland tussen Kroatië en Servië.Beeld AP

Groot is de nieuwe staat niet. Met een oppervlakte van amper zeven kilometer zijn in Europa alleen Vaticaanstad en Monaco kleiner.

Ook zijn ligging is verre van indrukwekkend. De Vrije Republiek Liberland zit ingeklemd tussen de huidige en oorspronkelijke loop van de Donau in een drassig gebied aan de Servisch-Kroatische grens. Door een voortslepend grensgeschil tussen de voormalige deelrepublieken van Joegoslavië is het niet duidelijk wie het stuk niemandsland toebehoort.

Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen, moet de Tsjech Jedlicka gedacht hebben, toen hij eerder deze maand zijn vlag plantte in het niemandsland.

Geen belastingen

De 'president' van de zelfuitgeroepen republiek behoort tot de Partij van de Vrije Burgers, een Tsjechische partij met een uitgesproken libertijns gedachtengoed. Het leverde de partij bij de Europese parlementsverkiezingen van vorig jaar 5 procent van de stemmen en een zetel op. helaas niet voldoende om een stempel te drukken op de Europese besluitvorming.

In het piepkleine Liberland kunnen haar denkbeelden wel in de praktijk gebracht worden. In overeenstemming met de partijfilosofie zullen er geen belastingen geïnd worden en zal de regelgeving tot een minimum beperkt blijven. Ook zal de regering geen schulden mogen maken.

Als wapenspreuk voor zijn land koos Jedlicka 'Leef en laat leven'. Nu alleen nog erkend worden, in de eerste plaats door buurlanden Kroatië en Servië.

Maar de kans dat het zover komt is klein. Volgens het internationale recht kunnen alleen staten niemandsland claimen. Alleen wanneer het betrokken gebied daadwerkelijk bewoond wordt door een groep mensen met een gemeenschappelijke identiteit, kan eventueel een beroep worden gedaan op het zelfbeschikkingsrecht der volkeren.

Maar daar knelt het juist. Geen van de zeven burgers die de micronatie tot dusver telt, heeft zich in het land gevestigd. Op bewoning zal het wachten worden tot we internet hebben, vertelde Jedlicka waan een Tsjechische website.

Verzoeken

Toch ziet hij de toekomst van zijn land positief in. In hetzelfde interview liet de president van Liberland weten al meer dan vierhonderd naturalisatie-aanvragen te hebben ontvangen. Wie belangstelling heeft, kan een mailtje sturen naar info@liberland.org. Alleen communisten, neonazi's en andere extremisten zijn niet welkom.

null Beeld Google Maps
Beeld Google Maps
Meer over