Europa: anti-vetpil rimonabant mag de markt op

De Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA heeft het farmaceutisch bedrijf Sanofi-aventis toestemming gegeven het medicijn Acomplia (rimonabant) op de markt te brengen....

ANP

De EMEA laat het middel toe voor de behandeling van mensen met obesitas en overgewicht. Dat zijn mensen met een body mass index (gewicht in kilo's gedeeld door lengte in het kwadraat) van 30 respectievelijk 27.

Het bureau tekent daarbij aan dat het medicijn voor mensen met vetzucht dient als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging. Voor mensen met overgewicht is het middel toegelaten als ze grote risico's lopen op suikerziekte (diabetes type 2) en dyslipidemie (verstoorde bloedvetwaarden).

De pil die de kansen op een hartaanval en beroerte vermindert en bovendien het buikje aanpakt, is veel besproken. Na de Europese toelating volgt een Nederlandse procedure waarbij het bedrijf in onderhandeling gaat om vergoeding voor het middel te regelen. De EMEA heeft geen positief advies gegeven over Acomplia als middel om te stoppen met roken.

Meer over