Update

Eurocrisis: spoedberaad Italië, Zapatero stelt vakantie uit

De Italiaanse autoriteiten komen vandaag in crisisberaad bijeen om te praten over de onrust op de financiële markten. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft besloten voorlopig niet op vakantie te gaan, maar in Madrid te blijven vanwege de eurocrisis.

ANP/Redactie
De Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero. Beeld ap
De Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.Beeld ap

Door de almaar oplopende rente op Italiaanse staatsleningen dreigt het land het volgende slachtoffer te worden van de Europese schuldencrisis.

De rente op tienjarige Spaanse staatsleningen steeg vandaag naar het hoogste niveau sinds 1997. Italië ligt vooral onder vuur vanwege de hoge staatsschuld van het land. De Italiaanse schuldenlast liep vorig jaar tot ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Binnen de eurozone is alleen de schuldenlast van Griekenland groter. De markten betwijfelen of de Italiaanse regering pijnlijke beslissingen kan nemen die nodig zijn om de economie te hervormen en de schuld terug te dringen.

De topman van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Angel Gurría, probeerde die zorgen vrijdag weg te nemen. Volgens hem is er niets nieuws aan de hoge schuldenlast van het land, waar de bevolking beschikt over grote spaarreserves. 'Italië heeft daarom geen buitenlands kapitaal nodig om de tekorten te financieren', stelde Gurría. 'Ze hebben hun tekorten onder controle, ze hebben de overheidsfinanciën onder controle, ze nemen de juiste beslissingen.'

Commissie ook niet bezorgd

Ook de Europese Commissie heeft vandaag gezegd zich nog geen zorgen over de toenemende financieringsproblemen van Spanje en Italië te maken.

Europese hulpprogramma's zoals die voor Griekenland zijn voor deze landen niet aan de orde, zei een Commissiewoordvoerster vandaag. 'We volgen de ontwikkelingen natuurlijk op de voet, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat hun regeringen de noodzakelijke maatregelen zullen nemen.'

Meer over