Eurocrisis laait weer op

De eurocrisis is dinsdag opnieuw in alle hevigheid opgelaaid, nog geen tien dagen nadat de leiders van de eurozone overeenstemming hadden bereikt over een 'definitief' reddingsplan. Beleggers dumpten massaal hun Spaanse en Italiaanse staatspapier.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De Spaanse premier Zapatero heeft zijn vakantie uitgesteld en de Italiaanse regering van premier Berlusconi hield crisisberaad. Beide landen moeten nu meer dan 6 procent betalen op hun enorme staatsschuld.

De voormalige voorzitter van de Europese Commissie en tweevoudig Italiaanse premier Romano Prodi noemde in de Italiaanse krant Il Messaggero de crisis het gevolg van 'Duits egoïsme'. Volgens hem zou Deutsche Bank voor 8 miljard euro Spaanse en Italiaanse staatsobligaties hebben gedumpt op de financiële markten. 'Dat is een teken van groot wantrouwen.'

Doordat de Europese Centrale Bank geen obligaties opkoopt - en het Europese noodfonds EFSF dat vooralsnog ook niet kan doen - liep de rente op Spaanse en Italiaanse obligaties op tot respectievelijk 6,4 en 6,2 procent. Dat zijn de hoogste percentages sinds hun toetreding tot de eurozone. Daardoor leden de koersen dinsdag flinke verliezen.

Het Italiaanse bezuinigingsplan van 48 miljard euro, dat premier Berlusconi vandaag in het parlement moet verdedigen, is als gevolg van de rentestijging al zinloos geworden. 'Het is dweilen met de kraan open', aldus Prodi. In Rome voerden dinsdag de toezichthouders en de bankpresident crisisoverleg met minister van Economische Zaken Giulio Tremonti.

Een analist van de bank Unicredit zei dat het doel van de reddingsoperatie van tien dagen geleden niet is bereikt: 'het besmettingsgevaar indammen'. De vraag is of ook Italië en Spanje een beroep moeten doen op het Europese noodfonds. Dat betekent dat het noodfonds minimaal zal moeten verdubbeld - zoals voormalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank al bepleitte - of misschien zelfs moet worden verdrievoudigd.

Nederland zal in dat geval voor 90 dan wel 135 miljard euro garant moeten staan. Sommige analisten denken dat het al nodig is als de rente in die landen boven de 7 procent komt, anderen denken dat het pas nodig is bij een rente boven de 9 procent. Een handelaar in Londen vreest dat die niveaus snel kunnen worden bereikt. 'Er is geen liquiditeit meer in de markt.'

Premier José Luis Rodríguez Zapatero van Spanje heeft zijn vakantie naar Andalusië uitgesteld omdat hij volgens zijn woordvoerder liever 'in Madrid een vinger aan de pols wil houden'. Vrijdag verlaagde Moody's de kredietwaardigheid van Spanje nadat Zapatero had aangekondigd verkiezingen uit te schrijven voor einde dit jaar. De Europese Commissie deed dinsdag een poging de onrust te bagatelliseren. 'We volgen de ontwikkelingen natuurlijk op de voet, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat hun regeringen de noodzakelijke maatregelen zullen nemen', aldus een woordvoerder.

Ook werd ontkend dat Italië en Spanje mogelijk niet zullen bijdragen aan de reddingsplannen voor Griekenland nu ze zelf diep in de problemen zitten.

commentaar

pagina 22

undefined

Meer over