euro 26.000

Tweede Paasdag. Laten we naar de Keukenhof gaan. Naar Ponypark Slagharen – bestaat het eigenlijk nog? Naar de Apenheul, en lachen en brullen om copulerende apen....

Daar zaten we dus: thuis.

De zon scheen er duchtig op los, alle deuren en ramen konden open. Het vogelgezang in de binnentuin was niet van de lucht. Ook omwonende baby’s grepen hun eerste kans. Ze hadden nog een lange weg te gaan, maar op een dag zouden ze de natuur overstemmen.

Op de Blackberry (als je zo’n ding hebt laat je het nooit meer los) kwam om 11.33 het bericht dat de gemiddelde Nederlander er volgens de accountants van PricewaterhouseCoopers sinds het begin van de kredietcrisis 26.000 euro op achteruit was gegaan.

26.000 euro!

Het werd mij koud om de neus. Het liefst had ik mijn vrouw opdracht gegeven onmiddellijk de sokken met contanten onder het matras vandaan te halen en aan het tellen te slaan, maar zij was er niet, en om het zelf te doen had geen zin, want ik weet dat zij voor de zekerheid een aantal sokken elders heeft verstopt. Tenslotte is zij spaarzinniger ingesteld dan ik.

26.000 euro!

Was het werkelijk mogelijk dat wij Nederlanders gemiddeld meer dan zo’n bedrag bezaten? Volgens PwC dus wel. En van dat bedrag hadden we allemaal zonder het te weten 26.000 euro ingeleverd.

Ik heb de afgelopen weken niemand over 26.000 euro gehoord. Ik hoorde alleen dat we het geld moesten laten rollen. Of de accountants stonden op deze schitterende Paasdag tegen de wind in te pissen, of we worden sinds het begin van de crisis belazerd.

Meer over