'Eurlings, doe wat voor homo'

Homobelangen- organisatie COC wil dat het nieuwe IOC-lid Camiel Eurlings zijn invloed aanwendt om ervoor te zorgen dat homoseksuele sporters geen problemen krijgen tijdens de Olympische Winterspelen in Sotchi volgend jaar.

AMSTERDAM - De organisatie is zeer ontevreden over het Internationaal Olympisch Comité, dat in haar ogen onvoldoende garanties biedt aan homoseksuele sporters 'om zichzelf te kunnen zijn'. De organisatie keerde teleurgesteld terug van een ontmoeting met de sportkoepel NOC*NSF, waar gesproken werd over de Russische 'antihomowet'. Die bepaalt dat onder minderjarigen geen informatie mag worden verspreid over 'niet-traditionele' relaties.

De Russische vicepremier Dmitri Kozak schreef in een brief dat homo's en lesbiennes tijdens de Spelen niet gediscrimineerd zullen worden. Het zal zich aan het Olympisch Handvest houden. Daar neemt het IOC genoegen mee. IOC-lid Jean-Claude Killy liet daarop weten overtuigd te zijn dat de Russische wet niet botst met het Handvest.

Dat is 'onbestaanbaar', zei de voorzitter van het COC, Tanja Ineke. 'De Europese Unie, de Raad van Europa, de Verenigde Naties en talloze regeringen hebben vastgesteld dat de wet discriminerend is. Het IOC schuift deze conclusies terzijde en wordt daarmee de handlanger van de homofobe Russische regering.'

Tijdens het gesprek met NOC*NSF bleek volgens het COC dat bijvoorbeeld onduidelijk is of de regenboogvlag wordt getolereerd in Sotchi. De organisatie vraagt Camiel Eurlings protest aan te tekenen.

Eerder schreef NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen in een blog op de website van de organisatie, dat hij vertrouwt op de Russische autoriteiten, omdat ze met het binnenhalen van de Winterspelen ook de Olympische stelregels hebben binnengehaald. 'Gezien de grote belangen van de Russen bij een vlekkeloze organisatie van de Winterspelen in Sotchi zal dit probleem, zo voorspel ik met zekerheid, zich niet voordoen.'

undefined

Meer over