NieuwsRusland

EU wordt het niet eens over sancties tegen Rusland

De Europese Unie treft vooralsnog geen nieuwe sancties tegen Rusland, na de arrestatie van oppositieleider Aleksej Navalny en duizenden betogers die voor zijn vrijlating demonstreerden. De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, zal begin februari naar Moskou gaan om de kwestie-Navalny te bespreken.

Russische politie arresteren demonstranten die voor oppositieleider Aleksej Navalny protesteren. Beeld AP
Russische politie arresteren demonstranten die voor oppositieleider Aleksej Navalny protesteren.Beeld AP

Dat is de uitkomst van de Raad van Europese Ministers van Buitenlandse Zaken, maandag in Brussel. Voor de vergadering hadden de Baltische landen, Italië en Roemenië gevraagd om sancties tegen Russische functionarissen die betrokken waren bij de arrestatie van Navalny en het neerslaan van de protesten.

De Litouwse minister Gabrielius Landsbergis wilde dat de EU een ‘heel heldere en beslissende boodschap’ zou uitzenden, gebruikmakend van een onlangs aangenomen instrument om schenders van mensenrechten sneller te straffen met een inreisverbod en het bevriezen van Europese bankrekeningen.

Duitsland wilde Rusland meer tijd geven. ‘We hebben heel duidelijk de vrijlating van Navalny geëist. We zullen afwachten wat het gerechtshof in Rusland beslist, of Navalny na 30 dagen wordt vrijgelaten’, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas maandagmiddag na de afloop van de Raad.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei dat ‘Nederland openstaat voor sancties als Rusland geen stappen de goede kant op zet.’

Als Navalny gevangen blijft, zal de EU opnieuw over de mogelijkheid van sancties praten. Dat kan gebeuren op de Europese top van 25 en 26 maart, waar de relatie tussen de EU en Rusland op de agenda staat.

Duitsland wordt geregeld bekritiseerd omdat het een te lankmoedige houding ten opzichte van Rusland zou innemen, mede ingegeven door economische belangen. Omstreden is de bijna voltooide pijpleiding Nord Stream 2, waardoor Russisch gas naar Duitsland moet worden vervoerd. ‘Ik ben vastbesloten om alles te doen wat ik kan om de voltooiing te voorkomen’, zei de beoogde Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vorige week.

Bondskanselier Merkel zei bereid te zijn te praten over de vraag in hoeverre Duitsland afhankelijk mag zijn van Russisch gas, maar wees ook op de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland, onder meer in de oliesector. Minister Maas hield zich maandagmiddag op de vlakte: ‘De Bondsregering denkt permanent over Nord Stream 2 na.’

De pas gekozen CDU-voorzitter Armin Laschet zei maandag dat hij nog steeds achter Nord Stream 2 staat. ‘De Duitse energievoorziening is een kwestie waarover Duitsland uiteindelijk besluit, in een Europese context’, aldus Laschet.

De Europese Unie heeft al sancties tegen Rusland getroffen op het gebied van energie, wapens en de financiële sector, na de Russische annexatie van de Krim in 2014. Eerder werden ook sancties genomen tegen zes Russische functionarissen vanwege de vergiftiging van Navalny.

Meer over