EU wil geen intensievere contacten met Israël

Strijd in Gaza lijkt oorzaak...

BRUSSEL/JERUZALEM De Europese Unie heeft voorlopig de plannen laten varen om de betrekkingen met Israël op een hoger niveau te tillen. De EU-landen besloten vorig jaar de contacten met Israël te intensiveren, maar dinsdag maakte de EU-gezant in Israël, Ramiro Cibrian-Uzal, bekend dat de twee partijen hebben besloten de besprekingen voorlopig te staken.

Volgens de EU-ambassadeur kunnen de relaties tussen Israël en de EU niet voortgezet worden alsof er niets aan de hand is, nu Israël bezig is met een grootscheepse militaire actie in de Gazastrook.

Ook de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg erkende tegenover het Europees Parlement dat het niet het juiste moment is om over het opwaarderen van de relaties met Israël te praten. Tsjechië, dat momenteel voorzitter van de EU is, kreeg veel kritiek over zich heen, toen het de Israëlische actie ‘meer defensief dan aanvallend’ noemde. Dat viel slecht bij een aantal EU-landen, waarop Tsjechië de verklaring herriep.

De Belgische eurocommissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) uitte afgelopen weekeinde flinke kritiek op het Israëlische optreden. Volgens hem is de militaire actie ‘buitensporig’ en in strijd met de regels van het volkenrecht.

De Israëlische regering reageerde laconiek op het bevriezen van de besprekingen met de Europese Unie. Het is ‘absoluut niet zo’ dat het sanctie is vanwege het zware Israëlische offensief tegen Hamas in de Gazastrook, zegt Yigal Palmor, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Het besluit is in onderling overleg genomen. We hebben het nu allemaal veel te druk met andere zaken. Het is voor ons niet het goede moment om met de Europese Unie te overleggen. Iedereen hier op het ministerie is echt met iets anders bezig, zaken waar de EU overigens ook belang aan hecht. De onderhandelingen zijn niet afgebroken. Zodra we er weer met ons hoofd bij zijn, hervatten we de gesprekken.’

Meer over