EU wil een Europees verbod op harddrug 4-MA

Brussel wil een Europees verbod voor de drug 4-MA. Deze amfetamine-achtige, synthetische drugsgrondstof wordt in verband gebracht met 21 dodelijke slachtoffers in vier landen, waaronder Nederland en België.

De Europese Commissie stelt donderdag een verbod voor op het maken en verhandelen van de drug in de hele EU. De lidstaten moeten hiermee instemmen voordat het verbod van kracht gaat. Het spul is al in tien landen, waaronder Nederland, verboden.

Kort voordat 4-MA in juni 2012 verboden werd in Nederland, kostte het gebruik ervan minstens vijf mensenlevens in ons land. Het spul is zelf geen drug, maar een grondstof om bijvoorbeeld speed mee te maken. Het Trimbos-instituut signaleerde sinds 2009 een opkomst van het gebruik van 4-MA. 'Op dat moment waren andere grondstoffen als bijvoorbeeld BMK minder goed leverbaar of duurder, dus kozen producenten voor 4-MA', aldus een woordvoerder.

BMK is ook geen gezonde grondstof, maar is wel veiliger dan 4-MA. Laatstgenoemde veroorzaakt namelijk meer afgifte van serotonine in het lichaam. Dat kan leiden tot oververhitting en mogelijk overlijden.

Meer over