EU wil bewijs orgaanhandel Kosovo zien

BELGRADO - De Europese Unie heeft woensdag de speciale rapporteur Dick Marty van de Raad van Europa gevraagd om zijn beschuldiging aan het adres van de Kosovaarse premier Hashim Thaçi te onderbouwen. De deze week herkozen premier heeft volgens Marty samen met andere leiders van het Kosovo Bevrijdingsfront (UÇK) in organen gehandeld.

De Kosovaarse premier Hashim Thaçi. Beeld epa
De Kosovaarse premier Hashim Thaçi.Beeld epa

De woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton riep Marty op om zijn bewijsmateriaal te presenteren. 'We kunnen slechts handelen op basis van bewijs', aldus de zegsvrouw in een gesprek met het Oostenrijkse persbureau APA.

Organen verwijderd
Marty, voormalig officier van justitie in Zwitserland, schreef in een rapport dat dinsdag naar buiten kwam, dat in 1990 onder leiding van Thaçi Serviërs en Albanezen in geheime gevangenissen in Noord-Albanië werden gevangengehouden. De organen van de gevangenen werden in geïmproviseerde klinieken door UÇK-artsen verwijderd. De slachtoffers verdwenen spoorloos.

Marty schrijft dat veel getuigen van de gebeurtenissen inmiddels vermoord zijn. Degenen die nog in leven zijn, weigerden uit angst te getuigen. Toch zegt hij over voldoende bewijzen te beschikken om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen.

Meer over