EU streeft naar academie voor bestrijding van de misdaad

Officieren van politiekorpsen in de Europese Unie moeten in de toekomst terecht kunnen op een speciale academie, waar de verschillende technieken van misdaadbestrijding aan bod komen....

De oprichting van zo'n academie kreeg donderdag brede steun in Turku, Finland, waar de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bijeen zijn. Wie het idee heeft geopperd bleef vaag. Zeker drie lidstaten, waaronder Nederland, claimden de geestelijke vader te zijn.

Volgens minister Peper van Binnenlandse Zaken is het niet de bedoeling dat het instituut bestaande politie-opleidingen zal beconcurreren. De politie-officieren zullen worden bijgeschoold maar gaan ook onderling feitelijke informatie uitwisselen.

De bewindsman zei dat in het verleden al is bewezen dat samenwerking tussen de lidstaten tot vruchtbare resultaten kan leiden. Hij verwees naar het oprollen van een drugsbende in Rotterdam, waarbij de hoofdverdachte ondanks zijn vele omzwervingen in noordwest-Europa maanden achtereen kon worden gevolgd.

Meer over