NieuwsMH17

EU steunt Rutte in MH17-aanpak

De EU wil dat Rusland weer gaat praten over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17. Nederland krijgt daarmee de steun van alle EU-landen.

Premier Rutte met zijn Spaanse en Deense collega's vrijdag in Brussel. Beeld EPA
Premier Rutte met zijn Spaanse en Deense collega's vrijdag in Brussel.Beeld EPA

Nederland krijgt de unanieme steun van 26 EU-regeringsleiders en staatshoofden in de aanpak van het MH17-dossier. De EU roept Rusland op de gesprekken te hervatten over aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17, zei premier Mark Rutte na afloop van de tweedaagse top in Brussel. Moskou trok zich donderdag terug uit de onderhandelingen.

Rutte praatte zijn Europese collega’s vrijdag bij over de nieuwe botsing met Rusland en kreeg naar eigen zeggen hun volledige steun. De premier zegt zich te beraden op volgende stappen, in samenwerking met Australië, maar gaat daar niet verder op in. Rutte: ‘De Europese Raad roept Rusland op om de onderhandelingen met Nederland en Australië weer te hervatten. Alle inspanningen om te komen tot waarheid, gerechtigheid en aansprakelijkheid worden uitdrukkelijk unaniem gesteund door de Europese Raad.’

Zinloos

Nederland en Australië onderhandelen sinds maart 2019 met Rusland over diens aansprakelijkheid voor het neerhalen van een lijnvlucht MH17 met 298 passagiers en bemanningsleden aan boord. Rusland ontkent betrokkenheid. Het land stelt dat verder onderhandelen zinloos is, nu Nederland een parallelle zaak tegen dat land voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ondersteunt. Daarin eist een aantal nabestaanden van de ramp een schadevergoeding.

Meer over