EU stelt Russische 'desinformatie' aan de kaak

De Europese Unie gaat Russische 'desinformatie' aan de kaak stellen. Brussel wil zoveel mogelijk voorbeelden gaan publiceren van opzettelijk misleidende informatie die sommige Russische media naar buiten brengen. Doel is het Europese publiek te laten zien dat 'desinformatieaanvallen' van Moskou, onder andere over de MH17-ramp, aan de orde van de dag zijn.

Presentatie van Russisch onderzoek naar de MH17-ramp. Beeld epa
Presentatie van Russisch onderzoek naar de MH17-ramp.Beeld epa

Het plan van de EU werd in de zomer opgesteld en goedgekeurd door de EU-leiders. Een van de Europese doelwitten is volgens de Russen het Engelstalige Russia Today.

Volgens de EU gaat het om een breed probleem, zo staat op de website van de ambassade van de EU in Oekraïne te lezen. De zogeheten Disinformation Review wordt wekelijks gepubliceerd en wordt samengesteld door een onlangs opgerichte Europese taskforce. De bundeling moet het mogelijk maken sneller te reageren op misleidende informatie en daar in de toekomst op voorbereid te zijn.

Een van de berichten die in de eerste editie worden ontzenuwd gaat over een Russisch artikel waarin het Nederlandse rapport over de boven Oekraïne neergehaalde vlucht MH17 een 'mythe' wordt genoemd. Volgens de EU verspreidt met name Russia Today 'fabricaties' vanuit de diverse kantoren in diverse Europese hoofdsteden.

Boos

Moskou reageerde in juni boos op het voornemen van de EU. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken was het EU-plan in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Ook zouden Russische media, zoals Russia Today, in de toekomst worden gediscrimineerd.

'Dit is duidelijk bedoeld om de Russische aanwezigheid in de internationale media teniet te doen', aldus het ministerie toen in een verklaring.

Ook Russia Today reageerde indertijd verbolgen op het EU-plan. 'De EU probeert een alternatief geluid in de internationale media uit te sluiten', aldus hoofdredacteur Margarita Simonyan.

Meer over