NieuwsVerenigd Koninkrijk

EU start juridische procedure tegen Britten om breken Brexitdeal

De Europese Unie is donderdagochtend een juridische procedure begonnen tegen de Britse regering wegens het schenden van internationale afspraken.

Patrick van IJzendoorn
Boris Johnson. Beeld AP
Boris Johnson.Beeld AP

Brussel had de Britten laten weten dat de Interne Markt-wetgeving, die deels indruist tegen het Brexitakkoord, voor eind september van tafel moest. Londen gaf daar echter geen gehoor aan en het Lagerhuis stemde dinsdag in grote meerderheid voor de wet die de vrijhandel binnen het Verenigd Koninkrijk moet waarborgen.

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen heeft aangegeven binnen een maand antwoord te verwachten van premier Boris Johnson op de formele brief met de aankondiging van de procedure. Een woordvoerder van de regering-Johnson heeft laten weten dat er een antwoord zal volgen. ‘We hebben al duidelijk onze redenen uiteengezet voor het nemen van de maatregelen met betrekking tot het Noord-Ierse protocol’, luidde de kribbige toevoeging. De wet is bedoeld om de vrijhandel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland te garanderen.

De procedure kan jaren duren. Tegen de tijd dat er een uitkomst is, kan er al een akkoord tussen beide partijen liggen, dat zowel de speciale wet als de juridische stappen overbodig maakt. De Brexitbesprekingen gaan gewoon door en de afgelopen dagen kwamen er optimistische geluiden uit Brussel en Londen. Deze maand komen de regeringsleiders bijeen en de kans bestaat dat er op het laatste moment een deal komt. Pas in november gaat het Hogerhuis zich over de omstreden wet buigen.

Meer over