EU-sociaaldemocraten willen Slowaakse premier uit partij zetten

Slowakije legt zich niet neer bij de gisteren in Brussel afgesproken verdeling van 120.000 vluchtelingen. Het land gaat de beslissing aanvechten. Robert Fico, premier van het land, zei woensdag: 'We zullen twee routes volgen. Ten eerste zullen we een klacht indienen bij het hof in Luxemburg. Ten tweede zullen we de beslissing van de ministers van Binnenlandse Zaken niet implementeren'.

Redactie
Vluchtelingen zwaaien uit het raam van een trein in Zakany, Hongarije Beeld epa
Vluchtelingen zwaaien uit het raam van een trein in Zakany, HongarijeBeeld epa

De sociaaldemocraten zeiden in reactie hierop dat Fico's partij uit de Partij van Europese Socialisten (PES) wordt gezet. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat het tijd is om afscheid te nemen van Fico en zijn partij. De Belgische vicevoorzitter van de sociaaldemocraten, Kathleen Van Brempt zei: 'Fico's aanhoudende onwil om verantwoordelijkheid te nemen en solidariteit te betonen in het kader van de vluchtelingencrisis staat haaks op onze waarden en politieke overtuigingen. Je kan jezelf niet progressief noemen, je moet dat ook tonen in woorden en daden'.

Dinsdag werden de ministers het binnen twee uur eens over de verdeelsleutel die de vluchtelingen moet verdelen over de lidstaten, nadat EU-voorzitter Luxemburg een stemming had geforceerd. Al is 'eens' een groot woord; Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Roemenië stemden tegen, Finland onthield zich van stemming. Desalniettemin drongen deze landen aan op een stemming, zodat ze thuis konden vertellen dat ze hun verzet niet hebben gestaakt maar moesten buigen voor de Europese meerderheid.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka stelde vandaag dat hij het besluit niet zal aanvechten bij de rechter. 'Ondanks dat ik niet van quota houd, ik het niet met ze eens ben en we er tegen hebben gestemd, moet Europa niet uiteenvallen door de migratiecrisis.'

Roemenië sluit zich aan bij de bewering van Sobotka dat quota niet de juiste manier zijn om de asielzoekers te verdelen. Toch accepteert ook president Klaus Iohannis het besluit. Wanneer andere landen de stemming aanvechten bij de rechter zal hij er wel met belangstelling naar kijken, aldus het staatshoofd. Dat zal nu dus gebeuren.

Lees ook

Meer weten over de spreiding van de vluchtelingen over Europa? Lees dit uitgebreide nieuwsbericht van onze Brussel-correspondent Marc Peeperkorn.

Miljard

De eurocommissaris voor nabuurschapsbeleid Johannes Hahn maakte vandaag bekend dat de Europese Unie meer dan een miljard euro ter beschikking wil stellen voor de hulp aan Syrische vluchtelingen. Daarnaast moet een miljard worden vrijgemaakt voor hulp aan Turkije, dat bijna twee miljoen mensen opvangt.

Hahn sprak van een 'signaal' dat 'onze lidstaten hopelijk aanspoort hetzelfde te doen'. De Europese Commissie werkt met Turkije samen om een miljard euro vrij te maken uit het toetredingsproces van Turkije tot de EU als kortetermijnmaatregel om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden.

Vluchtelingen komen aan op Lesbos vanuit Turkije. Beeld Reuters
Vluchtelingen komen aan op Lesbos vanuit Turkije.Beeld Reuters

Leiders

Vanavond zullen de regeringsleiders zich over andere zaken buigen, zoals versterking van de Europese buitengrenzen om te voorkomen dat meer en meer migranten Europa binnenkomen. De Commissie pleit voor Europese grens- en kustwachten maar veel landen voelen er niets voor de controle over hun grenzen uit handen te geven.

De leiders zullen verder Griekenland en Italië onder druk zetten werk te maken van een snelle en deugdelijke registratie van de asielzoekers in hun land. Staan ze geen Europees toezicht ter plekke toe, dan kan de herverdeling van vluchtelingen worden opgeschort. Ook wacht de leiders een verhit debat over miljarden euro's extra steun voor de buurlanden van Syrië die miljoenen gevluchte Syriërs opvangen.

EU-president Donald Tusk zich in een brief tot de Europese regeringsleiders. Hierin benadrukte hij het belang van de bijeenkomst: 'Er is een lange lijst met problemen die we elkaar kunnen toeschrijven, maar dat zal niet helpen bij het vinden van een gezamenlijke oplossing. (...) Vandaag moeten we werken aan beleid waarmee we elkaar helpen.'

Waar komen de vluchtelingen vandaan?

De regeringsleiders willen woensdagavond werken aan structurele oplossingen. Dat is ook hard nodig, want Europa heeft jarenlang niksgedaan. Het gevolg: nog jaren zullen er vluchtelingen komen. Lees de analyse (+) van Midden-Oosten-correspondent Remco Andersen.

Andere landen moeten meer doen

Rutte zei voor aanvang van de top dat dat Nederland al veel doet. 'Andere landen moeten meer doen.' Ook zei hij dat het stabiliseren van de situatie in de buurlanden van Syrië voor de korte termijn het belangrijkste is waar de Europese leiders zich woensdagavond op moeten beraden. De minister-president wees ook op het belang van betere controles van de buitengrenzen van Europa.

Op een langere termijn moet Europa ernaartoe werken dat mensen niet naar Europa komen maar in de regio blijven, aldus de premier. 'Dat de situatie daar veiliger is, zodat als vluchtelingen zich bij ons melden, wij kunnen zeggen: is een veilige plek in de regio.'

Rutte zei dat er geld moet worden vrijgemaakt om de mensen in de vluchtelingenkampen te helpen. Volgens hem moet zo worden voorkomen dat tijdens de winter 'om de reden dat er bijvoorbeeld te weinig eten is, vluchtelingen gedwongen worden naar Europa te komen'. Op de vraag of daar miljarden euro's voor nodig zijn, antwoordde hij: 'Het gaat veel geld kosten, maar geen miljarden.'

Meer over