EU praat niet meer met Rusland

De EU schort alle besprekingen met Rusland op totdat Moskou zijn troepen uit Georgië heeft teruggetrokken.

De EU-leiders zeiden ook bereid te zijn waarnemers te sturen om op de naleving van het bestand tussen Rusland en Georgië toe te zien.

De Franse president Sarkozy, tijdelijk voorzitter van de EU, vertrekt volgende week maandag naar Moskou om de Russische leiders te bewegen het bestandsakkoord volledig na te leven. Weigert Rusland zijn troepen terug te trekken, zoals het eerder beloofde, dan zullen de EU-leiders op hun topontmoeting in oktober bekijken hoe het verder moet met de relaties met Rusland.

Isoleren
‘We zijn ervan overtuigd dat het niet in het belang van Ruslands eigen belang is zich van Europa te isoleren,’ zeiden de EU-leiders in een verklaring op een speciale top die Frankrijk inderhaast belegd had over de crisis rond Georgië.

Premier Balkenende vond het van groot belang dat de EU-leiders eensgezind zijn in hun opstelling naar Moskou. ‘De afgelopen dagen waren de geluiden in de EU niet unisono. Juist daarom is het goed dat de EU vandaag met één mond heeft gesproken. Dat is de winst van vandaag.’

Niet makkelijk
Volgens de Poolse president Lech Kaczynski was het echter ‘niet makkelijk’ geweest de EU-landen op één lijn te krijgen. Sommige landen, zoals Spanje en Italië, wilden het vooral bij woorden laten. Maar onder druk van Groot-Brittannië, Zweden,Polen en de Baltische landen rolde er tenslotte een hardere tekst uit.

Balkenende wilde niet ingaan op de vraag wat de EU doet als Rusland zich niets aantrekt van het opschorten van de besprekingen over nieuwe samenwerking. ‘Ik hoop dat Rusland kiest voor de verstandige weg van de dialoog. De afgelopen tijd zagen we vooral escalatie, daar moeten we vanaf’.

De Georgische premier Lado Goergenidze was tevreden met de ‘stevige’ verklaring van de EU-leiders.

Meer over