EU-parlement: steun Afrika om migrantenstroom te stoppen

De Europese regeringsleiders moeten samen met hun Afrikaanse collega's de handen ineenslaan om de migratiestroom naar Europa een halt toe te roepen. Die oproep doet het Europees Parlement in een brief aan de leiders van de EU-landen.

Migranten worden op Gran Canaria door reddingswerkers aan wal geholpen. Beeld reuters
Migranten worden op Gran Canaria door reddingswerkers aan wal geholpen.Beeld reuters

Die komen woensdag en donderdag bijeen in de Maltese hoofdstad Valletta om afspraken te maken met Afrikaanse leiders. 'De unie kan zich geen mislukking meer veroorloven en mag geen tijd meer verliezen'', schrijven de voorzitters van drie grote parlementsfracties.

Tijdens de top wordt officieel een noodfonds voor Afrika opgericht, dat de Europese Commissie met 1,8 miljard euro heeft gevuld. Daarmee moeten de oorzaken van illegale migratie vanuit Afrika worden weggenomen door de kans op werk en onderwijs, vooral voor jongeren, te verhogen.

De bedoeling is dat de 28 EU-lidstaten het bedrag verdubbelen. De teller staat vooralsnog op een half miljard. Nederland heeft 15 miljoen toegezegd.

Premier Mark Rutte heeft zijn deelname aan een handelsmissie naar Japan vervroegd en ingekort om een Europese top over de vluchtelingencrisis bij te kunnen wonen.

Meer over