EU pakt toch omstreden wet Volkswagen aan

De Europese Commissie gaat toch door met de procedure om Duitsland te dwingen de omstreden 'VW-wet' aan te passen. De 44 jaar oude VW-wet beschermt het Duitse autoconcern Volkswagen tegen ongewenste overnemers....

In januari wilde verantwoordelijk EU-commissaris Bolkestein al een formeel verzoek sturen aan Berlijn, maar op het nippertje hielden andere commissarissen, onder wie voorzitter Prodi, hem tegen. Sindsdien heeft Prodi overlegd met de Duitse kanselier Schr, zonder resultaat.

Nu krijgt Bolkestein wel steun van zijn collega's voor aanpak van de VW-wet, die volgens de voormalige VVD-leider het vrije kapitaalverkeer hindert.

Als Duitsland niet binnen twee maanden de wet aanpast, dreigt de Commissie naar het Europese Hof van Justitie te stappen. Het ultimatum richt zich vooral op het vetorecht dat de deelstaat Nedersaksen (18,5 procent van de aandelen) heeft, mocht een vijandig bod worden gedaan op Volkswagen.

Volkswagen noemt in een reactie het commissiebesluit 'totaal onbegrijpelijk' en verwijt de Europese Commissie dat zij 'ideologische motieven' nastreeft.

Meer over