EU oefent druk uit op Klaus

De Europese Unie zet de Tsjechische president Vaclav Klaus onder druk om het Verdrag van Lissabon uiterlijk in december te ondertekenen.

De Tsjechische premier Fischer is gevraagd woensdag naar Brussel te komen om over de weigerachtige houding van Klaus te praten. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, EU-voorzitter Zweden, het Europees Parlement en diverse lidstaten benadrukten zaterdag dat het nieuwe verdrag eind dit jaar in werking moet treden. Met het verdrag verliezen de EU-landen op een aantal terreinen (asiel, migratie, samenwerking politie en justitie) hun veto, en krijgt het Europees Parlement meer macht. Klaus beschouwt het verdrag als een aantasting van de Tsjechische soevereiniteit. Ook de Poolse president Lech Kaczynski moet zijn handtekening nog zetten, maar met hem worden geen problemen verwacht.

De Ieren aanvaardden het verdrag met 67 procent van de stemmen. De opkomst was 58 procent, iets hoger dan vorig jaar, toen 53 procent van de Ieren hetzelfde verdrag verwierp. De Ierse premier Cowen zei dat de recessie de doorslag heeft gegeven. ‘De kiezers waren deze keer duidelijk gericht op economische vraagstukken.’

Commissievoorzitter Barroso en zijn collega Buzek van het europarlement reageerden opgelucht, en spraken over ‘een geweldige dag voor Europa’. Barroso bedankte de Ierse bevolking. Ierland was het enige land met een referendum over ‘Lissabon’. In de andere lidstaten keurden de parlementen het verdrag goed.

Vaclav Klaus ( EPA ) Beeld EPA
Vaclav Klaus ( EPA )Beeld EPA
Meer over