EU-noodplan voor economie

De Europese Commissie wil van iedere lidstaat 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor een economisch stimuleringsplan. Voor Nederland is dat ruim 6 miljard euro.

De woordvoerder van Commissievoorzitter Barroso benadrukt dat er nog onderhandeld wordt over de precieze omvang van het noodpakket. Vrijwel alle lidstaten hebben te maken met oplopende begrotingstekorten. Barroso wil het herstelplan volgende week presenteren.

Bijna ieder EU-land maakt momenteel plannen om de economische malaise te bestrijden. Een gecoördineerde aanpak vergroot de effectiviteit. Verder is het makkelijker voor de Commissie om te controleren of begrotingsafspraken niet geschonden worden.

Vorige maand deden premier Balkenende en minister Bos van Financiën een soortgelijk voorstel om de banken te redden. In dat (verworpen) plan zou elk EU-land 3 procent van zijn bbp (nationaal inkomen) moeten reserveren.

Eurocommissaris Verheugen (industrie) pleitte woensdag in het Europees Parlement voor financiële steun aan de noodlijdende Europese autofabrikanten, waaronder het Duitse Opel. Eerder verzette zijn collega Kroes (concurrentie) zich tegen een voorkeursbehandeling voor de auto-industrie. Kroes wil alleen een uitzondering voor banken, vanwege hun centrale rol in de economie.

Verheugen wees op de 12 miljoen banen in de auto-industrie. ‘Als één grote autofabrikant in Europa omvalt, heeft dat een domino-effect op andere bedrijven.’

Deze week luidde de Europese Ronde Tafel van Industriëlen (ERT) de noodklok. Dit platform van 47 grote bedrijven (BASF, Shell, Unilever, Nestlé) noemde de afname van orders en het gebrek aan krediet, ‘extreem gevaarlijk’. Voorzitter Ollila, president-commissaris van Shell en Nokia: ‘We hebben de bedrijvigheid in Europa nog nooit zo snel zien verslechteren.’

Commissievoorzitter Barroso (AFP) Beeld
Commissievoorzitter Barroso (AFP)
Meer over