Nieuwsbrexitday

EU ‘niet pessimistisch, niet optimistisch, maar vastberaden’ na Brexit

Brexit betekent niet het einde van de EU maar is het begin van een nieuw hoofdstuk. Met die boodschap nam de EU vrijdagochtend afscheid van het Verenigd Koninkrijk dat om middernacht de EU verlaat.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, voorzitter David Sassoli van het Europees Parlement en EU-president Charles Michel.  Beeld AP
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, voorzitter David Sassoli van het Europees Parlement en EU-president Charles Michel.Beeld AP

‘Onze ervaring leert dat kracht niet ligt in splendid isolation maar in onze unieke Unie’, zei Von der Leyen met een sneer naar de Brexit. ‘Eenheid maakt kracht.’ Ze benadrukte dat in 1973, toen het Verenigd Koninkrijk tot de EU toetrad, er zes lidstaten waren. Na de Brexit zijn er 27 lidstaten, goed voor 440 miljoen burgers en samen de sterkste economie van de wereld. Die zijn vastberaden en vol vertrouwen samen te blijven werken, aldus Von der Leyen.

‘We zijn niet pessimistisch, niet optimistisch maar vastberaden’, citeerde ze EU-grondlegger Jean Monnet. ‘Het is het verhaal van oude vrienden die zoeken naar een nieuw begin.’

Michel, Von der Leyen en Sassoli zeiden de best mogelijke handelsrelatie te willen met het Verenigd Koninkrijk. EU-president Michel plaatste direct een waarschuwing: ‘Hoe meer het Verenigd Koninkrijk afwijkt van de Europese regels, hoe minder toegang het krijgt tot de interne markt.’ Ook Von der Leyen liet er geen twijfel over bestaan: ‘Het wordt nooit zo goed als EU-lidmaatschap.’

Geen ‘Singapore in de Noordzee’

Maandag presenteert EU-onderhandelaar Michel Barnier het openingsbod van de EU voor een toekomstig handelsakkoord. Hij zal een breed akkoord aanbieden, met zo vrij mogelijke handel in goederen en diensten. Ook wordt er gezocht naar een hechte samenwerking bij terreur- en misdaadbestrijding en mogelijke voortgaande deelname van het Verenigd Koninkrijk aan Europese programma’s (studentenuitwisseling, Galileo-satellieten, onderzoek).

De EU wil tegelijk concurrentievervalsing door Britse bedrijven voorkomen. Als Londen besluit de Europese arbeids- en milieunormen en nationale belastingen te verlagen, zal de EU Britse goederen duurder maken met importheffingen. De Unie wil geen ‘Singapore in de Noordzee’. Sowieso komen er douanecontroles die de Britse export zullen hinderen.

Het nieuwe handelsverdrag moet op 1 januari 2021 geratificeerd zijn en ingaan. Volgens velen in Brussel is dat nauwelijks haalbaar in elf maanden, maar Londen wil de afgesproken overgangsperiode tot eind dit jaar niet verlengen. Gedurende de overgangsperiode blijft alles tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk hetzelfde, behalve dat er geen Britse politici meer in Brussel aan tafel zitten. Het geeft tijd om het handelsverdrag te sluiten. Zonder akkoord vallen de EU en het Verenigd Koninkrijk terug op de minimale internationale handelsregels. Dat zou een grote klap zijn voor de Britse economie: ruim 40 procent van de Britse export is bestemd voor de Europese markt.

Wat gaat er vanaf zaterdag voor Europa veranderen?

Als de zon zaterdag opgaat zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog steeds buren. Brexit betekent nu eenmaal niet dat het Britse eiland een eind verder de Atlantische Oceaan in wordt gesleept. Wat verandert er wel tussen Brussel en Londen als het Verenigd Koninkrijk vrijdag om middernacht (23.00 uur Britse tijd) na 47 jaar vertrekt uit de EU?

De Britten hebben hun Empire terug, zo voelen ze dat

Het was nooit de vraag of de Britten de Europese Unie zouden verlaten, maar wanneer. Vannacht, dus. De drang naar totale onafhankelijkheid zit zo verankerd in de Britse ziel, dat die boven meer macht in Europa en grotere welvaart gaat, stelt correspondent Patrick van IJzendoorn.

Met lichtshows, feesten en gekibbel nemen de Britten vrijdag dan echt afscheid van de EU

Morgenavond verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Een historisch moment. Maar toch is het geen nationale feestdag. Daarvoor zit er te veel zeer bij te veel Britten. Wat staat er wel op het programma?

Britse brieven bij de scheiding: ‘We’ll meet again’

Opeens is het dan echt zover: na het schier eindeloos gebakkelei verlaten de Britten de Europese Unie vandaag, klokslag middernacht. De afgelopen weken schreven anglofielen afscheidsbrieven voor de sectie opinie. Nu, tegen het uur U, sturen Britten ons hun afscheidswoorden. (Samenstelling en vertaling: Patrick van Ijzendoorn).

Meer over