EU: maatregelen tegen Wit-Rusland

De Europese leiders hebben vrijdag strafmaatregelen aangekondigd tegen de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko wegens het oneerlijke verloop van de presidentsverkiezingen van vorig weekeinde....

Van onze verslaggevers

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Ursula Plassnik zei dat de EU waarschijnlijk de visumregels zal verscherpen om Loekasjenko en andere Wit-Russische regeringsfunctionarissen buiten de deur te houden. Er gold al een visumverbod voor zes topfiguren uit het Wit-Russische regime, maar Loekasjenko zelf zat er niet bij.

Plassnik eiste verder dat de autoriteiten in Minsk onmiddellijk alle demonstranten, die vrijdagochtend op het centrale Oktoberplein van de hoofdstad werden opgepakt, zouden vrijlaten.

De EU ziet bewust af van economische sancties tegen Wit-Rusland, omdat ze de burgers niet wil treffen.

Oppositieleider Aleksandr Mi-linkevitsj kondigde voor vandaag een nieuwe demonstratie tegen de herverkiezing van president Loekasjenko aan. Hij nodigde alle oppositiepartijen uit mee te doen aan het protest. Als de politie het Oktoberplein in het centrum van Minsk afsluit om de demonstratie te verhinderen zullen de betogers elders in de stad bijeenkomen, zo liet Milinkevitsj weten. Waar dat zal zijn, hield hij voor zich.

In de nacht van donderdag op vrijdag maakte oproerpolitie met harde hand een einde aan de protestacties op het Oktoberplein. Zo’n tweehonderd demonstranten werden opgepakt en in vrachtwagens afgevoerd naar een huis van bewaring. ‘De autoriteiten kennen alleen de taal van het geweld’, reageerde Milinkevitsj.

Het politie-ingrijpen maakte direct afkeurende reacties los in het Westen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan verontrust te zijn door het nieuws van de ontruiming en EU-voorzitter Oostenrijk liet weten dat de gebeurtenissen in Minsk het ‘negatieve oordeel’ over Wit-Rusland bevestigden. Instemmende geluiden kwamen uit Rusland, belangrijke steunpilaar van Loeka-sjenko. Volgens de Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) is de Wit-Russische politie beheerst opgetreden en was er bij de ontruiming van het Oktoberplein geen geweld gebruikt.

Meer over