EU-leiders voorzien einde lijdensweg Europees Verdrag

Ierland houdt begin oktober een nieuw referendum over het Verdrag van Lissabon dat vorig jaar door de Ieren werd weggestemd.

Zij hopen op een ‘ja’, waarmee dan een einde komt aan de constitutionele lijdensweg die de EU de laatste jaren heeft doorlopen. Volgens premier Balkenende is zijn Ierse collega vol vertrouwen over de uitslag van het referendum. Ook José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, was optimistisch.

Ierland heeft alles gekregen waar het om vroeg om een positief resultaat mogelijk te maken. Het krijgt de garantie dat het zijn aantrekkelijke belastingregime voor bedrijven mag behouden. Ook gaat de geplande afslanking van de Europese Commissie niet door, zodat ieder land zijn eurocommissaris houdt. Al die kwesties speelden een rol in 2008 toen 53 procent van de Ieren tegen het Verdrag van Lissabon stemde.

De garanties worden vastgelegd in een protocol, dat alle EU-landen moeten ratificeren zodra het Verdrag van Lissabon rond is. Volgens Balkenende zijn nieuwe Kamerdebatten over het Verdrag onzinnig. ‘Dit is enkel een verduidelijking en verandert niets aan de inhoud’, aldus de premier. Het Verdrag moet de Europese Unie slagvaardiger en democratischer maken.

Balkenende heeft goede hoop dat volgend jaar het Europese toezicht op grote banken en verzekeraars wordt aangescherpt. Vrijdag gingen de regeringsleiders akkoord met het principe van strengere controle, maar Groot-Brittannië houdt de boot af bij de praktische invulling ervan. Londen vreest schade voor zijn grote financiële sector en wil niet dat Brussel straks bepaalt dat het met miljarden ponden een bank financieel moet helpen.

Dit najaar presenteert de Europese Commissie het benodigde wetsvoorstel. Omdat Groot-Brittannië alleen staat in zijn verzet, kan het door de andere lidstaten worden weggestemd.

Meer over