EU-leiders pogen top van chaos te redden

Poolse premier: ‘We zijn tegen de muur aangelopen.’..

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

BRUSSEL Polen kwam afgelopen nacht onder zware druk te staan, nadat de Europese top op chaos dreigde uit te lopen. Eerder had EU-voorzitter Angela Merkel uit frustratie over het verzet van Warschau gedreigd desnoods buiten de Polen om een vervolgconferentie te beleggen.

Daarop zouden de overige EU-landen dan een nieuw verdrag moeten uitwerken als alternatief voor de afgewezen Grondwet. Op het laatste moment besloten premier Blair en de Franse president Sarkozy nog een poging te wagen de Poolse president Lech Kaczynski over te halen tot een compromis over de stemverdeling in de EU. Polen klaagde dat het daardoor teveel invloed verliest.

Eerder had zijn tweelingbroer, premier Jaroslaw Kaczynski, vanuit Warschau een Duits compromisvoorstel afgeschoten. Eén punt daarvan was dat de nieuwe stemverdeling pas in 2014 zou ingaan. Diep in de nacht werd er gewerkt aan een nieuw compromis dat Polen nog meer uitstel zou geven.

Tegelijkertijd werd er nog druk overleg over de rest van het akkoord. Nederlandse diplomaten waren tevreden met de ontwerptekst die Duitsland op tafel had gelegd. Maar een aantal landen had nog bezwaren.

Meer over