EU-leden onwillig Irak te steunen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren in Luxemburg ingestemd met het plan van de Europese Commissie om 200 miljoen euro uit te trekken voor de wederopbouw van Irak....

Van onze correspondent Bert Lanting

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, liet weten dat zijn land op de donorconferentie voor Irak die eind deze maand in Madrid wordt gehouden 375 miljoen euro ter beschikking zal stellen voor de wederopbouw .

De overige EU-landen bleken voorlopig echter niet bereid de beurs te trekken voor Irak. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, verwees naar de begrotingsproblemen waarmee zijn regering kampt. Wel zegden enkele landen hulp toe bij het opleiden van Iraakse politie-agenten en ambtenaren.

Ook Nederland voelt zich niet geroepen op de Madrid-conferentie extra geld toe te zeggen. Volgens minister De Hoop Scheffer levert Nederland al een zeer forse bijdrage, onder meer in de vorm van de 1100 Nederlandse militairen die in Irak zijn gelegerd.

Eurocommissaris Chris Patten, die verantwoordelijk is voor de buitenlandse betrekkingen, liet zich echter niet uit het veld slaan door het uitblijven van nieuwe toezeggingen. Volgens hem zou het verkeerd zijn het succes van de bijeenkomst af te meten aan voorgaande donorconferenties, zoals die voor Afghanistan.

Patten zei te verwachten dat sommige landen alsnog over de brug komen voor het begin van de donorconferentie. Volgens hem zijn de EU-landen wat terughoudend wegens de zorgen over de veiligheid in Irak. Bovendien wachten zij af hoeveel Irak zelf zal kunnen betalen dankzij zijn inkomsten uit de olie-export.

Meer over