Volkskrant avondvrijdag 13 september

EU-landen: Nederland en Duitsland moeten financiële overschotten uitgeven | De meedogenloze schaduwspits achter Boris Johnson

Klaas Knot in zijn kantoor. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Klaas Knot in zijn kantoor.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

EU-landen: Nederland en Duitsland moeten financiële overschotten uitgeven
DNB-president – en ECB-lid Klaas Knot – heeft zich tegen het ‘goedkoopgeldbeleid’ van de ECB gekeerd. Hij staat niet helemaal alleen. Maar vrijdag in Helsinki duwen de Europese ministers van Financiën de andere kant op.

Lichaam van oud-topman Philips is gevonden bij zijn huis in Nairobi
In Kenia zijn vrijdag de lichamelijke resten gevonden van de Nederlander Tob Cohen, een voormalig directeur van Philips in Oost-Afrika die twee maanden geleden vermist raakte. De 69-jarige Cohen woonde al jaren in Kenia en wilde voor zijn verdwijning scheiden van zijn Keniaanse vrouw. Zij wordt nu verdacht van moord.

Huiver en afkeer in Duitse media rond expo met hakenkruizen als designobjecten in Den Bosch
Duitse media zijn niet blij met de eerste grote overzichtstentoonstelling van nazidesign in Den Bosch. Wordt het onbedoeld een bedevaartsoord van neonazi’s? ‘Het kan snel ontaarden in een griezelkabinet.’

Schrappen, afbouwen of behouden: hoe gaat men om met de term Gouden Eeuw?
Het Amsterdam Museum schrapt de term ‘Gouden Eeuw’. Verdient dit initiatief navolging? Of moet je afblijven van een historisch begrip dat de Nederlandse trots symboliseert en al eeuwen bestaat.

Vanavond op tv

Regisseur Ruben Östlund is in het met een Gouden Palm bekroonde The Square (Canvas, 21.10) een meester in sociale ontmaskering. De film is een geestige en vaak hoogst ongemakkelijke satire van de kunstwereld, maar ook een lust voor het oog, met fraai camerawerk en uitstekende acteurs. En vanavond is de aftrap van een nieuw seizoen van Bed & Breakfast (NPO 1, 21.25 uur). Drie stellen met een eigen B&B gaan bij elkaar op bezoek om complimenten en kritiekpunten uit te delen. V keek mee bij opnamen voor het nieuwe seizoen. Meer film- en tv-tips kunt u hier vinden.

Opinie

Soberheid gaat het klimaat niet redden
De mens waant zich heer en meester van de schepping en heeft door die hoogmoed milieu en klimaat verpest, menen activisten. Maarten Boudry is het daar niet mee eens. De oplossing ligt juist in hoogwaardige technologie.

Morgen in de krant

Terugkeer naar Afrika is niet langer een utopie voor zwarte Amerikanen: ‘Je kunt je ontworstelen aan de ongelijkheid’
In 1619 vertrok het eerste schip met slaven uit Ghana naar Virginia. De Ghanese regering heeft 2019 uitgeroepen tot het Jaar van Terugkeer. En opvallend veel Afro-Amerikanen hebben zich inmiddels in het land gevestigd.

Bezoekers aan fort Elmina, waarvandaan miljoenen slaven naar Amerika werden vervoerd. Beeld Sven Torfinn
Bezoekers aan fort Elmina, waarvandaan miljoenen slaven naar Amerika werden vervoerd.Beeld Sven Torfinn

De meedogenloze schaduwspits achter Boris Johnson
Dominic Cummings staat bekend als de meesterstrateeg achter de referendumcampagne en is nu de speciale adviseur van Boris Johson. De Russisch sprekende zoon van een boorplatformmanager haat de EU en voelt zich als ontregelaar in de schaduw volledig senang in Downing Street.

Een scherm van luchtbellen moet microplastic uit rivieren filteren vóór het naar zee drijft
Drie zeilvriendinnen bedachten The Great Bubble Barrier, een scherm met luchtbellen dat microplastics uit rivieren moet afvangen. In het Noord-Hollandse Wervershoof viel vrijdag voor het eerst te zien, of en hoe dat bubbelgordijn in de praktijk werkt.

Praten, masseren en rekenen: zo kwam Mario Draghi tot zijn omstreden ‘bazooka’
Ondanks felle kritiek heeft de Europese Centrale Bank donderdag de geldkraan wijdopen gezet. Hoe kwam die omstreden ‘bazooka’ tot stand? Een terugblik in vijf bedrijven.

Bij elk bericht op je telefoon een shotje dopamine in het brein? ‘Dit effect is nog nooit onderzocht’
Het is het shotje dopamine dat vrijkomt in het brein die ons als verslaafden naar de telefoon doet grijpen bij elk pingeltje. Dat lees je overal. Zou het kloppen? Neurowetenschappers zijn allesbehalve overtuigd.

null Beeld Eline van Strien
Beeld Eline van Strien

Wat doet die oudere dame voor de condoomautomaat? Was het een daad van pure liefde of toch lust?
Jarl van der Ploeg zag een oude dame voor een condoomautomaat. En niet zomaar een, namelijk de automaat op ongeveer 15 meter afstand van de Chiesa di San Damaso in Rome. In een Italië waar priesters zich vooralsnog weigeren hard te maken voor condoomgebruik en anticonceptie in zijn algemeenheid een gevoelig onderwerp is, komt zo’n scenario dus niet vaak voor. Dat zet Van der Ploeg aan het denken: wat heeft die oude vrouw er dan toch toe bewogen deze automaat te bezoeken?

Meer over