EU houdt Fransen aan afspraak

In 2004 zullen de begrotingen van de landen van de eurozone allemaal een overschot of hooguit een klein tekort vertonen....

Dat zei hij vrijdag in Sevilla, na een fors deel van de nacht in Madrid onderhandeld te hebben over het Franse begrotingsbeleid. De vergadering van de Europese ministers van Financiën moest haar oordeel uitspreken over de plannen van de nieuwe regering in Parijs. Die heeft tijdens de verkiezingen beloofd om de belastingen te verlagen, terwijl tegelijkertijd de uitgaven moeten worden verhoogd om investeringen in defensie, het onderwijs en publieke werken te kunnen bekostigen.

De nieuwe minister van Financiën, François Mer, kondigde donderdag aan dat Frankrijk zich niet zou kunnen houden aan de eerdere afspraak om in 2004 het begrotingstekort tot dichtbij nul te reduceren. Pas in 2007 zou dat volgens hem mogelijk zijn. De overige ministers van Financiën reageerden woedend. Vooral Duitsland was boos. Dat herinnerde aan de reprimande die het land dit voorjaar ternauwernood ontliep. Mer beriep zich op overmacht. Volgens hem heeft de vorige, socialistische regering 'lijken in de kast' achtergelaten, in de woorden van Zalm.

Uiteindelijk dwongen de overige bewindslieden Mer de belofte af dat Frankrijk zich houdt aan de eerdere afspraken. Mer maakte daarbij wel het voorbehoud dat Frankrijk daarin alleen maar kan slagen als de economische groei de komende jaren minstens 3 procent bedraagt.

Zalm zei gistermiddag die 'eenzijdige' verklaring te beschouwen als een 'early warning'. 'Dit is niet helemaal betekenisloos, maar een vroege waarschuwing dat we opnieuw problemen krijgen met Frankrijk als de groei minder dan 3 procent is'.

Meer over